Kick-box Világbajnokság: megyei nevezők is indulnak

kick Puravecz Péter

A 2019-es év utolsó nagy jelentőségű kick-box versenyére kerül sor a törökországi Antalyában. Ott rendezik meg a WAKO kick-box világszövetség Point-fighting, Kick-light, Full-contact és Formagyakorlat Világbajnokságát november 23. és december 1. között.

A versenyre 66 nemzet 702 sportolója küldte el nevezését, ebben benne vannak a magyarok is, köztük két Békés megyei, Hidvégi Nándor (Békéscsabai József Attila Lakótelepi TSE-Debreczeni-team) és Puravecz Péter (Contact KTSE Orosháza). Mind a két megyei versenyző optimistán várja a világbajnokságot. A versenyre a válogatott nagy része a dunavarsányi edzőtáborban készült. Hidvégi Nándor, aki a point-fighting 57 kg-ban lép majd küzdőtérre, már nem számít újoncnak a válogatottban. Már tavaly is elindult, ugyan egy súlycsoporttal feljebb, az Európa-bajnokságon. Rutinosabb, tapasztaltabb lett azóta, és biztosan mindent megtesz majd a sikerért.

hirdetés
Hogyan sikerült a felkészülés?

Nehéz volt hozzászokni az új környezethez, de a többi válogatott társamat jól ismertem. Az új edzésformák miatt az elején voltak problémáim, de aztán az első pihenőnap után visszajött a lendület, és közelítettem azt a formát, amit a világbajnokságon szeretnék elérni.

A sérülések nem sújtották?

A tábor eleji fejfájást leszámítva szerencsére nem történt semmi, elkerült a sportsérülés. Kezd beállni a versenysúlyom is, időben meglesz.

Milyen formában érzi magát?

Bizakodó vagyok, néztem az ellenfeleket, mindegyik ellen száz százalékot kell majd nyújtsak.

Esetleg egy tippelés?

A helytállásban bízok, szerintem aprónak tűnő dolgok fognak majd dönteni.

 

Puravecz Péter, aki formagyakorlatban képviseli majd Magyarországot, furcsa kettősségben van, hiszen ő a szövetségen belül a formagyakorlat szakmai részének irányítója, és egyben most versenyzőként indul majd el.

Hány kategóriában indul majd a világbajnokságon?

Négy kategóriában neveztek, kérdéses, ezt fizikálisan hogyan fogom bírni.

Melyik kategóriában indulna el szíve szerint?

A kreatív formagyakorlatokban vagyok most jobb formában, ezek zene nélküli, tiszta technikákra épülnek. Mind a pusztakezes, mind a fegyveres kategóriában el szeretnék indulni.

Hogyan sikerült a felkészülés? Úgy hallottam, nem volt problémamentes.

Igen, mert egyrészt a hétköznapok megszokott feszültségei mellett készültem, munkahely, stressz, napi teendők. Másrészt a klubunkban az edzéseket is vezettem, ráadásul egy betegségbe is „beleszaladtam”, tehát nem volt könnyű, de szeretnék mindent kihozni magamból, amit tudok.

Milyen mezőny várható?

Nagyon érdekes az, hogy a formagyakorlatban meghatározó orosz és amerikai válogatott most nem az eddig ismert versenyzőket nevezte, új válogatottat hoznak majd.

Milyen eredmény várható?

A kreatív formagyakorlatokban, ahol az akrobatika nem döntő tényező, bármi megtörténhet, ezért bízok abban, hogy eredményesen szerepelek majd.

Különleges tényező, hogy egyszerre szövetségi kapitány és versenyző is. Hogyan éli ezt meg?

Ahogyan az idő is telik, inkább kapitány és edző szeretnék lenni, de a média és a rám irányuló figyelem miatt is most az első, hogy valami maradandót produkáljak. De arról is szól, hogy tanuljak, lássak is, hiszen új mezőny, új technikák is új stílusok is feltűnnek majd.

 

A világbajnokság valószínűleg az utolsó a tervek szerint, amit bontva, két időpontban, két helyszínen rendeznek meg, a jövőben egy nagy monstre verseny dönt majd a tervek szerint az EB, VB érmekről. 23-án szombaton és 24-én vasárnap érkeznek a csapatok, akkor kerül sor a mérlegelésre. November 25-én hétfőn tartják a versenybírók eligazítását, az ország vezetőinek fogadását és a sorsolást.

November 26-án kedden 10.00 -11.00 kötött rendezik a minden bizonnyal látványos megnyitó ünnepségeket. A török szövetség kiemelten törekszik a látványra, így biztosan most is szép ceremónia várható. A megnyitó után elkezdődnek a küzdelmi versenyek selejtezői. A formagyakorlatosak másnap, 27-én szerdán kapcsolódnak be a versengésbe, és mind a négy napon versenyeznek majd. November 29-én befejeződnek a selejtezők, és még aznap elkezdődnek a döntők. Másnap, 26-án döntőkkel és egy remélhetőleg jó hangulatú Sayonara party-val zárul a törökországi világbajnokság.