Magyarok Kenyere: 5700 gazda fogott össze

magyarok kenyere Jakab István, a Magosz elnöke, ifj. Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója és Győrffy Balázs, a NAk elnöke. Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében 2019-ben minden eddiginél több, összesen közel 5700 – 3551 magyarországi és 2117 határon túli – magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozóünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke. Valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében ünnepélyes adományozóünnepséget tartottak 2019. november 22-én a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban. Az eseményen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, illetve a programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány vezetői adtak át adományokat. Két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket kaptak a gyermekotthon lakói.

hirdetés

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Ennek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák. Majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.

Idén 791 tonna búza gyűlt össze. Összesen közel 5700 magyar gazda – 3551 határon inneni és 2117 határon túli – ajánlott fel. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2019-ben. Békés megyéből 30 tonnát ajánlottak fel. Az adományozók száma közel negyedével haladta meg a tavalyi 4600 fős rekordot. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik. Ezek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. Idén 791 tonna búza gyűlt össze a magyar gazdák segítségével. Ez a tavalyi mennyiséget 20 százalékkal haladja meg. A közreműködő malmok őrlése után mintegy 472 tonna lisztet kaptak, amely több tízezer gyermek ellátását szolgálja.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a gazdatársadalmat összefogva, tagságát mozgósítva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve szervezi a programot. A Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem program ma már az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés, amely minden évben határozottan tanúbizonyságot tesz arról, hogy a határon inneni és túli magyar gazdák önzetlenül képesek összefogni a nemes célok érekében.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara