Már kétezer ember életét mentette meg a vastagbélszűrés

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Éppen egy éve, tavaly ilyenkor indult el a vastagbélszűrés. Ennek célja, hogy a vastag- és végbélrákot vagy a rákmegelőző állapotot korán kimutassa.

hirdetés

A vastagbélrák kockázata az 50. életév után nő. Ezért a szűrési programba először az 50-70 év közötti lakosok kaptak meghívást, hogy vegyék át háziorvosuknál a mintavevő egységcsomagot, és adják postára mintájukat. Ezek eredményéről és rákgyanú esetén a további teendőkről is háziorvosuktól kapnak értesítést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 540 ezer érintett lakosnak küldte ki a meghívólevelet. Erre válaszul már több mint 140 ezer mintát kapott meg és elemzett. Minden 10. minta eltért a normálistól, és több mint 5 ezer ember további vizsgálata már meg is történt. 1800 rákmegelőző állapotot, valamint több mint 200 rákos elváltozást találtak és gyógyítottak meg az elmúlt egy évben.

Kérik mindazokat, akik tájékoztatást kaptak a szűrésről, de még nem vették fel az egységcsomagot vagy nem küldték vissza a mintájukat, azok is tegyenek egy lépést az egészségükért, hogy megelőzhető legyen a vastagbélrák kialakulása, vagy még korai állapotában gyógyítható legyen – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés