Hétfőn többfelé kifehéredhet a táj, havazás várható

havazás, téliesebbre, hó Fotó: Pixabay

Egy mediterrán ciklon hoz hétfőre csapadékos időt, többfelé havazás válthatja fel az esőt.

hirdetés

A jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, így hétfőn csapadékos időben lesz részünk. Ez a ciklon sok csapadékot hoz magával, többfelé számíthatunk kiadósabb esőre, de havas esőre is készülnünk kell, viszont északon, északkeleten, illetve a Dunántúl magasabb pontjain havazás is várható.

hirdetés

Északon, északkeleten több centiméternyi friss nedves hó is hullhat, máshol viszont csak vékonyabb hótakaró kialakulására van esély, de a hegycsúcsokon itt is összejöhet több centiméternyi friss hó. Mivel a hőmérséklet napközben az ország legnagyobb részén pozitív tartományban alakulhat, ezért a lehullott hó olvadni is fog.

A ciklon hátoldalára kerülve napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Napközben 0 és 7 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, északon, északkeleten lesz hidegebb, délen, délkeleten enyhébb az idő.

Keddre ez a csapadékmező elhagyhatja hazánk területét, egyre nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet, süthet ki a nap. Ekkor reggel már országszerte fagyhat, napközben pedig szeles, hideg időre van kilátás – írja az Időkép.

hirdetés