Újabb két évig szükséghelyzeti közösségi közlekedés lesz Békéscsabán

busz, közlekedés, volánbusz Illusztráció: Pixabay.com

Újabb két évre szükséghelyzeti megoldásként a Volánbusz Zrt.-t jelölik ki a helyi autóbusz-közlekedés biztosítására Békéscsabán – határozott csütörtökön a város közgyűlése.

A békéscsabai önkormányzat nyáron közbeszerzési eljárást írt ki, mivel 2019 végén lejár az a két év, amelyre 2017-ben a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-t, a Volánbusz Zrt. jogelődjét kijelölték. A kiírásra egyedül a Volánbusz adott be pályázatot. A közgyűlési előterjesztésben az olvasható: jelenleg 234 millió forint a helyi autóbusz-közlekedés ellentételezési mértéke, amelyet 49 millióval szeretne emelni a szolgáltató, a benyújtott pályázatban azonban 500 millió forintos igény szerepel. Ezt az önkormányzat nem tudja biztosítani.

hirdetés

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy – ha a kiírt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánítják – legfeljebb két évre ismét éljen az önkormányzat a szükséghelyzeti kijelölés lehetőségével. A jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag megszavazta ezt a megoldást. Két éve Szarvas Péter polgármester (akkor független, most Hajrá Békéscsaba Egyesület) úgy fogalmazott, hogy ismeretei szerint “Magyarországon ilyen kijelölés autóbusz-közlekedés területén még soha nem történt”.

Az előterjesztésben megjegyezték, figyelembe vették, hogy az önkormányzatnak támogatási szerződése van a Modern városok program keretében alternatív meghajtású új buszok beszerzésére, amely várhatóan 2022-ben történik meg. Hozzátették, ismereteik szerint a helyi közösségi közlekedésről kormányzati koncepcióalkotás is zajlik. A közgyűlés ülésén Mészáros Antal, a Volánbusz szakértője közölte, kérik, hogy a kétéves kijelölési időszak alatt induljon párbeszéd arról, milyen szolgáltatást és milyen ellentételezéssel tartana elfogadhatónak a jövőben a város.

Az ülésen tárgyalták azt az előző, még fideszes többségű képviselő-testület által felvetett elképzelést is, hogy hozzon létre az önkormányzat saját buszos vállalkozást. Szarvas Péter az elkészült kalkulációt ismertetve elmondta, ennek forrásigénye a legolcsóbb számítás szerint is meghaladná a félmilliárd forintot, így az elképzelést nem támogatják.

MTI

Kapcsolódó tartalom: 

hirdetés