A Fidesz-frakció értékelte a közgyűlés megvitatott pontjait

Sportok Háza, közgyűlés, Fidesz, Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Paláncz György és Opauszki Zoltán tartott sajtótájékoztatót a legutóbbi közgyűlést követően.

hirdetés

Paláncz György elmondta: a közgyűlés meghallgatta a Sportok Háza kialakításról szóló tájékoztatást. A beruházás a jövőhéten megkezdődik, melynek nyomán megújul a sportcsarnok belső része is. Modernizálásra kerül a lelátó, a padozat, a hangtechnika, emellett magas színvonalú sportszállás helyek is kialakításra kerülnek. Első ütemben a B-oldalt fogják lezárni, így a sportesemények a felújítás alatt sem maradnak el. A tervek szerint 2020 augusztus közepére elkészül a beruházás. A projektről itt olvashatnak bővebben.

hirdetés

Paláncz György ezt követően egy újabb pozitívumról számolt be, miszerint a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény 54 millió forint értékben hajthat végre fejlesztést a közeljövőben. Az Orosházi úton lévő konyha kerül felújításra, illetve a konyha-technológiai eszközök cseréje is megtörténik majd. Az 54 millió forint nagy része (40 millió forint), vissza nem térítendő támogatás formájában realizálódik, a város 14 millió forintot biztosít. Hozzátette: egy fontos és időszerű beruház történik meg.

Opauszki Zoltán a Szabolcs utcai kerékpárút építése kapcsán felmerülő fakivágásról beszélt. Mint elmondta: a kerékpárosok biztonságos közlekedése szempontjából meghatározó fontosságú a beruházás megvalósulásának elősegítése és a fakivágás elkerülhetetlen az építkezés során. Szám szerint 49 fa kerül kivágásra. Ennek jelentős része invazív faj, amelyek egyébként sem kívánatosak a városi közterületeken. A kivágandó fák között több nyárfa is szerepel, ezeket valamikor a 70-es években telepítették, így elöregedtek, vágásérettek.

A tanácsnok hangsúlyozta: a fákat pótolni fogják. Eredetileg az előterjesztésben 55 fa ültetése szerepelt, de ez a szám a bizottsági ülések és a közgyűlés során megnőtt. A projekt keretösszegébe 60 fa telepítése fér bele, ugyanakkor az egyéni felajánlásoknak köszönhetően (jelenleg) 120 fa ültetése van kilátásban.

Egy másik fontos téma is napirendre került, mégpedig a helyi közösségi közlekedés. Erről itt olvashatnak bővebben.

A közgyűlésen az úgynevezett SMART GRID rendszerről is szó esett, amely Békéscsabán kerül kialakításra. Ennek a rendszernek a részét képezi egy naperőmű-park, ami több önkormányzati létesítmény energiafelhasználását segíti majd. Az önkormányzat működési költsége ezáltal csökkenni fog.

A közösségi kerékpáros rendszerről (BéBi – Békéscsaba Bike) is döntés született. A közgyűlés a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. javaslatára, kiválasztotta azt az öt helyszínt, ahol a dokkoló állomások kiépítésre kerülnek.

A Vasútállomásnál, a Madách utcai Iskola környezetében, a Lencsési lakótelepen, a Pietro ABC környezetében, a Belváros, “U alakú” háznál, valamint a Városi Sportcsarnoknál kerül kialakításra egy 15-15 db kerékpárt befogadni képes állomás.

hirdetés