Indul a kisvállalati adót (kiva) választók tájékoztatása

nav, adószámla, szja-bevallási, koronavírus, szja, adó, kiva, személyi, kedvezményekre Fotó: Pixabay

A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein. Az érintetteknek érdemes megfontolni a kivára-váltást, mert összességében 24 milliárd forintnyi adót takaríthatnak meg jövőre – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

A napokban elektronikusan mintegy 57 ezer cég kap személyes tájékoztatást az adóhivataltól arról, hogy jövőre megéri a kivát választania. Ezek a vállalkozások ugyanis becsült számítások alapján legalább tíz százaléknyi közterhet spórolhatnak – mondta az államtitkár. A Pénzügyminisztérium szakértői által megállapított számítási módszer alapjául a korábbi évek beszámolói, bevallásai szolgálnak. A próbaszámításokat a 2020-as évre várható eredmények alapján azonban minden cégnek érdemes elvégeznie. A döntésben a tárca kiva kalkulátora segít – jelentette ki Izer Norbert.

hirdetés

Szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét – tette hozzá. A kiva a leggyorsabban növekvő adófajta. Míg tavaly decemberben 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, idén október végén már 41 ezret. Jövőre pedig még vonzóbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal, 13-ról 12 százalékra csökken az adómértéke. Az adócsökkentéssel a jelenleg több mint 41 ezer magyar cég összességében 5 milliárd forinttal kevesebb adót fizet jövőre – hangsúlyozta az államtitkár.

A gyengülő európai gazdaságban a magyar gazdaság védelmének újabb fontos eleme a kiva kulcsának a csökkentése – szögezte le. A kormány adócsökkentésre épülő politikája kifizetődő. A folyamatosan bővülő beruházások mellett a kiva taglétszámának 43 százalékos növekedése is ezt igazolja – jegyezte meg Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az egymilliárd forintot. A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a jóváhagyott osztalék összege. Ezt csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke 2020. január 1-jétől az adóalap 12 százaléka. Ennek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól – írja az MTI.