Mikulás napon is folytatódott a „Látni és látszani” kampány Békéscsabán

Fotó: Police.hu

A rendőrök a menetfény és a tompított fényszóró helyes használatára is felhívták az autósok figyelmét. A szabályosan közlekedők ajándékot kaptak.

A „Látni és látszani” kampány keretében, 2019. december 6-án, Mikulás napján, ajándékozással egybekötött ellenőrzést tartott a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Békéscsabai Rendőrkapitányság Békéscsabán. Ezúttal a menetfény és a tompított fényszóró használatára vonatkozóan adtak tanácsokat a rendőrök az autósoknak. A közúti ellenőrzések tapasztalatai szerint ugyanis a menetfénnyel felszerelt járművek vezetői korlátozott látási viszonyok között, sötétben, szürkületben is gyakran közlekednek úgy, hogy nem kapcsolják fel a tompított fényszórót. Csupán az indításkor automatikusan felkapcsolódó menetfény világít az autójukon. Ez azonban nem elég, hiszen a menetfény nem helyettesíti a tompított fényszórót, amit a KRESZ szerint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között használni kell. Fokozza a veszélyt, hogy a járművek többségén csak elöl van automatikusan felkapcsolódó menetfény, hátul nincs, tehát ilyen esetben a kocsi hátulról egyáltalán nincs kivilágítva.

hirdetés

A rendőrség a téli időjárásra tekintettel kéri a közlekedőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a láthatóságra! Lakott területen belül ne csak éjszaka, hanem nappal is kapcsolják fel a tompított fényszórót akkor, ha a látási viszonyok korlátozottak, erősen borult az idő, köd, eső, havazás miatt lecsökken a látótávolság. Tiszta időben pedig már a késő délutáni óráktól, szürkületben is használják a tompított világítást! Lakott területen kívül nappal, jó látási viszonyok között is mindig használják a tompított fényszórót vagy a menetjelző lámpát, korlátozott látási viszonyok esetén pedig a tompított világítást! A távolsági fényszórókat lakott területen kívül csak akkor kapcsolják fel, ha nem vakítják el vele közlekedő partnereiket! A tompított és távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, hátsó helyzetjelző ködlámpát csak akkor használjanak, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

A Békéscsabán megtartott ellenőrzésen a járművezetők szívesen fogadták a rendőrök tanácsait. Azok az autósok, akiknél a rendőrök mindent rendben találtak, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól láthatóságot segítő eszközöket, ajándékot kaptak.

Police.hu