Már 114 járásban működik egészségfejlesztési iroda

tüdőtranszplantációs, orvosi, egészségügyi, Ausztriában, háziorvosi, Belgiumban, Egészségfejlesztési, koronavírus Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Mintegy 14 milliárd forintból épült ki az elmúlt hat évben az ország egész területét lefedő Egészségfejlesztési Irodák hálózata Szendrőtől Sarkadig, Létavértestől Farkasgyepűig. A 114 járásban működő Egészségfejlesztési Irodáknak rendkívül fontos szerepük van a Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által meghirdetett új egészségkultúra programban. Ezzel együtt a magyar emberek egészségi állapotának javításában, a népbetegségek megelőzésében.

Az idén kiteljesedett szűrőprogramok egyik legfontosabb eleme a megelőzés és a felvilágosítás. Hogy az emberek megértsék, nekik is tenniük kell az egészségükért azzal, hogy elmennek a szűrésekre. Az országszerte működő Egészségfejlesztési Irodák felvilágosító munkájának köszönhetően egyre többen vesznek részt a népegészségügyi szűréseken. Az EFI-k ezen kívül életmód-tanácsadással, a dohányzásról való leszokás támogatásával, szülői készségek fejlesztésével is foglalkoznak. Sőt főző- és gyaloglóklub, tánc és közös kirándulás szervezésével is segítik a helyi lakosokat.

hirdetés

Az elmúlt években több százezren vettek részt az EFI-k által szervezett közösség- és szemléletformáló programokon. Az irodákban a szakemberek térítésmentesen mérik fel egyebek mellett a lakosság egészségi állapotát, térképezik fel az életmódból adódó rizikótényezőket. Ennek fényében adnak egyénre szabott tanácsokat. Vagy javasolnak életmódváltó tippeket a településeken, az iskolákban vagy a munkahelyeken.

Az irodák az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított új egészségkultúra programmal szinkronban a megelőzésére, a szűréseken való részvétel fokozására helyezik a hangsúlyt. A jelenleg 114 járásban működő egészségfejlesztési irodák közül 93-ban már kiemelt figyelmet fordítanak a lelki egészség ápolására, megteremtésére is – tájékoztatott a minisztérium.