Bátkai Miklós: Az ünnepek alatt is első a biztonság

Fotó: Körös Hírcentrum

Az ünnepekhez közeledve egyre többen intézik karácsonyi bevásárlásaikat, növekszik a forgalom az üzletekben. Többen el is utaznak, meglátogatják szeretteiket, ismerőseiket. Éppen ezért ebben az időszakban még inkább oda kell figyelni saját, és vagyontárgyaink biztonságára. A témáról Bátkai Miklós rendőr alezredessel, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Karácsony időszakában sokan döntenek úgy, hogy meglátogatják családtagjaikat, szeretteiket. Ekkor érdemes megkérni egy szomszédot, hogy figyeljen a házunkra. Adjuk meg neki elérhetőségünket, ha bármi gond adódna. Kérjük meg, hogy a postaládánkat ürítse ki, akár menjen át a házba néha felkapcsolni a lámpákat vagy felhúzni a redőnyöket. Ettől nem tűnik majd elhagyatottnak a ház. Ha elutazunk, ne osszuk ezt meg idegenekkel, főleg ne a közösségi oldalakon.

hirdetés

Advent idején az üzletekben, bevásárlóközpontokban, vásárokban és az utakon is megnövekszik a forgalom, sokan gépjárművel indulnak el. A legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Ne hagyjunk az autó ülésén értékeket, azokat zárjuk inkább a csomagtartóba. Az éppen megvásárolt ajándékokat célszerű akár azonnal hazavinni, vagy azt is elzárni. De azzal is legyünk tisztában, hogy az autónk nem értékmegőrző. Figyeljünk továbbá a bevásárlókocsira is, ne felejtsük ott a táskánkat, pénztárcánkat. Ha nagyobb tömegben nézelődünk, a táskánkat mindenképpen szorosan tartsuk az oldalunknál, és a cipzárakat húzzuk be. Csak a szükséges mennyiségű készpénz legyen nálunk, de inkább fizessünk bankkártyával, de a pinkódot véletlenül se írjuk fel a kártya mellé!

A Bátkai Miklóssal készült interjút itt meghallgathatják: