Emelkedik a támogatás és bővül a szolgáltatások köre a fogyatékosságügyben

rehabilitációs, emelkedik Illusztráció: Pixabay.com

Idén emelkedik a tartós beteg, fogyatékos gyermeküket otthonápolók havi járandósága. 40 milliárd forinttal több támogatást kapnak az egyházi, önkormányzati és civil fenntartású szociális intézmények fenntartói. Továbbá folyatódik a kommunikációs akadálymentesítés és több látássérült ember férhet hozzá a rehabilitációs szolgáltatásokhoz.

2010 óta a fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetekre fordított kormányzati támogatás duplájára, az ápolási díjra fordított támogatás háromszorosára, 15 milliárdról 45 milliárd forintra nőtt, ez az összeg 2020-ban még magasabb, 55 milliárd forint lesz. A gyod 2019-ben havi bruttó 100 000 forint volt, és 2020-ban bruttó 123 910 forintra emelkedik. A kormány döntése alapján az ellátás összege 2022-ig pedig eléri majd a minimálbér bruttó összegét.

hirdetés

Tavaly döntés született arról is, hogy beépül az egyházi, önkormányzati és civil fenntartású szociális intézményeknek járó normatívába a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt bevezetett bértámogatás, ez 40 milliárd forintnyi összeget tesz ki a 2020-as költségvetésben. Ezzel a döntéssel jelentősen csökkenni fognak a fenntartók adminisztrációs terhei, és tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válik a finanszírozásuk.

2019-ben nemzetközi összehasonlításban is példaértékű fejlesztések valósultak meg, amelyek a fogyatékosságuk miatt kommunikációjukban akadályozott embereket segítik. Ilyen innovatív informatikai fejlesztés a siket és nagyothalló embereknek készült Kontakt, vagy a látássérültek számára kifejlesztett Távszem szolgáltatás. A kormány a Széchenyi 2020 programon keresztül 4 milliárd forintot biztosít fogyatékosságügyi civil szervezeteknek, hogy javaslataik alapján tudják segíteni saját célcsoportjaikat az infokommunikáció és az akadálymentesítés területén. Mindez magában foglalja a ma fellelhető okos eszközök használatát, illetve azok informatikai támogatását.

Az Országgyűlés decemberben elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján 2021. január 1-jétől minden magyarországi, 16 évnél idősebb látássérült vagy vak ember részére biztosítják a térítésmentes látásrehabilitációt. Az elemi rehabilitáció a látássérültté vált személyeknek segít az akadályok leküzdésében. A rehabilitáció során megtanítják számukra a közlekedést, a háztartásvezetést, az informatikai eszközök használatát. A szolgáltatás hozzájárul a munkavállaláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.