A hazai szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel. A két magyarországi szívtranszplantációs központban 72 szívátültetést végeztek. Hatvannégyet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, nyolcat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Kiemelték: a szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtja a legjobb minőségű és sokszor egyetlen gyógymódot. Az életmentő és életminőség-javító transzplantációkhoz azonban donorokra és donorszervekre van szükség. A szervek elsősorban elhunytakból, dobogó szívű agyhalottakból származnak Magyarországon és Európa szerte. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért.

hirdetés

2019-ben összességében is több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint a megelőző évben (168). 2019-ben Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban 440 szervátültetést hajtottak végre. Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés ötven kórházból a szervkoordinációs irodába, 180 esetben történt szervkivétel 41 kórházban. Agyhalottból 543 szervet, élődonorból pedig harmincat távolítottak el transzplantációs céllal.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést (köztük 23 esetben élő donorból) tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 33, a Pécsi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 40 (köztük 4 esetben élődonorból), a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszékén 40 (köztük 3 esetben élődonorból) vesátültetés történt.

Májátültetés tavaly 79 volt Magyarországon, valamennyi a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. A Semmelweis Egyetem – az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő – mellkassebészeti klinikáján 18 tüdőátültetés valósult meg. Kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két hazai centrumban, Budapesten és Pécsen. Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra, december 31-én 1435 szervátültetésre váró beteg volt rajtuk. A legtöbben vesére várnak – írja az MTI.