Ability Café: márciusban folytatódhat a program

ability Fotó: Körös Hírcentrum

Az Ability program egyre ismertebb Békés megyében. Békéscsabán és Gyulán már többször is találkozhattak az érdeklődők a kávézókban felszolgáló, felnőtt, értelmileg akadályozott személyekkel. Remélhetőleg 2020-ban pedig folytatódhat a képzés, és a felszolgálás is. A részletekről Misák Darinkát, az Esély Pedagógiai Központ Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusát kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az Ability Café indulásakor felnőtt, értelmileg akadályozott személyek vehettek részt benne. Viszont az elmúlt hónapokban, lassan években már az Esély Pedagógiai Központtal karöltve, az ott tanuló fiatalokkal zajlott le a program Békéscsabán és Gyulán. A kávézók, ahol eddig megfordultak, nagy szeretettel fogadták őket és nyitottak a programra. Gyulán legutóbb az Ability Szerdát valósították meg, az alkalmazottak és a vendégek nagy örömére.

hirdetés

A hosszú távú célkitűzés az, hogy ezek a képzett fiatalok idővel ne csak önkéntesként, hanem tényleges munkavállalóként helyezkedhessenek el a nyílt munkaerőpiacon. Már a program kezdetén látszott, hogy a munka nagyon fontos szerepet tölt be a fiatalok életében. Szeretnének megfelelni a szüleiknek, bizonyítani akarnak a társadalomnak. A szakemberek pedig be szeretnék bizonyítani a program során, hogy a megfelelő felkészítéssel ezek a felnőttek képesek integrált környezetben a hasznos munkavégzésre – emelte ki Misák Darinka.

Ezek a fiatalok kevesebb önbizalommal rendelkeznek, meg kellett élniük az előítéletességet is. De meg szeretnék mutatni, hogy a saját korlátaikkal is képesek elvégezni ezeket a feladatokat. Van, aki konkrét tervekkel fejezte be 2019 decemberében a programot. Péter például nagyon szeretné, ha valódi munkabeosztással később is folyamatosan felszolgálóként dolgozhatna. Az előzetes tervek szerint idén márciusban folytatódik az Ability Szerda Gyulán. Addig a fiatalok felkészítése zajlik. Átbeszélik a korábban már megszerzett ismereteket, tapasztalatokat.

A Misák Darinkával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés