A három gyerekes nőkre is kiterjesztenénk az szja-mentességet

Orbán Viktor, kormányinfó Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országgyűlés 2019 július 12-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében 2020 januárjától életbe lépett a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége.

Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. A adómentesség megállapításához nyilatkozni kell a munkáltató felé. A 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelheti. Az szja-mentesség mintegy 40 ezer anyát érinthet évente.

hirdetés

Orbán Viktor a 2020 január 9-i kormányinfón elmondta: azt szeretné, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesszék a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyijövedelemadó-mentességet. 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés folyik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Kacsolódó tartalom: