A NASA egy új, Föld méretű bolygót fedezett fel

föld szerű bolygó Fotó: Nasa

A NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) műholdja fedezte fel a TOI 700 d-nek elnevezett bolygót, mely egyike azon kevés eddig ismert Föld méretű bolygónak, amiket egy csillag lakható övezetében találtak.

hirdetés

Paul Hertz, a NASA washingtoni székhelyének asztrofizikai osztályának igazgatója elmondta: A TESS-t kifejezetten arra tervezték és indították útjára, hogy csillagok körül keringő Föld méretű bolygókat fedezzenek fel – írja a Mirror.

„A TOI 700 d felfedezése kulcsfontosságú tudományos eredmény a TESS számára” – tette hozzá Hertz.

Több bolygó is kering a csillag körül

A bolygó egy kicsi, hűvös, M színképtípusú törpecsillag körül kering, melyet TOI 700-nak neveznek, és alig több mint száz fényévnyire van a Földtől. A csillag a Nap tömegének és méretének körülbelül 40 százalékát teszi ki, felszíni hőmérséklete pedig mintegy fele akkora.

Több bolygó is kering az izzó égitest körül. A legbelső, a TOI 700 b, egy sziklás égitest, melynek mérete majdnem pontosan megegyezik a Földével, míg a középső, a TOI 700 c, egy 2,6-szor nagyobb gázbolygó.

TOI 700 d, az egyetlen a lakható övezetben, és körülbelül 20 százalékkal nagyobb, mint a Föld. A bolygók méretének és összetételének megerősítésére a NASA a Spitzer Űrtávcsövét használta.

Egyelőre két elmélet létezik a felszínéről és légköréről

Bár a TOI 700 d pontos ökoszisztémája egyelőre nem ismert, a kutatók 3D-s éghajlati modelleket használtak a felszín típusának és a légkör összetételének megjóslására.

Az egyik modell szerint a bolygó teljes felületét óceán fedi, melyet sűrű, szén-dioxid uralta légkör borít, míg egy másik azt jelzi, hogy a TOI 700 d a Föld víz nélküli, csak szárazföld borította változata lehet.

A kutatók azt remélik, hogy a bolygóról gyűjtött további adatok segítenek majd meghatározni, hogy melyik modell helyes.

hiradó.hu

hirdetés