Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei fertőzött kacsatelep felszámolása

Békés, kacsa, madárinfluenza, baromfik Illusztráció: Pixabay

Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza vírussal fertőzött baromfiállományt találtak itt kedden – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

A madárinfluenza vírus hétfőn ütötte fel a fejét a Komárom-Esztergom megyei Ácson, egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóságok felszámolták a telep szárnyas állományát. Majd pedig Hajdú-Bihar megyében, egy létavértesi kacsatartó gazdaságban mutatták ki a vírust. Elmondta: mindkét helyen az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzset állapították meg, amelyhez nagyon hasonló vírustörzs jelent meg 2016-2017-ben is Magyarországon, illetve az elmúlt napokban Szlovákiában, Lengyelországban, decemberben pedig Nagy-Britanniában.

hirdetés

Jelenleg a hatóságok legfontosabb feladata, hogy a járványkitörések helyén minél hamarabb felszámolják az állományokat. Hiszen a fertőzött állatok folyamatosan vírust termelnek – hangsúlyozta. Az állattartók teendője, hogy betartsák az alapvető járványvédelmi, állategészségügyi szabályokat. A vízibaromfik legeltetését sem szabad már folytatni és a takarmány, alomanyag tárolására is különös gondot kell fordítani – magyarázta Bognár Lajos.

Forrás: MTI