Az influenzaszezonban még fontosabb a helyes kézmosás

kézmosás, fertőtlenítés, koronavírus Fotó: Pixabay

A kézmosás mindenki számára rutinfeladat, amely beépül a mindennapi tevékenységünkbe. Ám a gyorsan elvégzett kézmosás hatékonysága már kérdéses. A WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni.

hirdetés

A kórokozók elleni védelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a kézmosás. Pusztán az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45 százalékát, a légúti megbetegedések 23 százalékát lehetne elkerülni a WHO szerint. Az influenzaszezonban mikor egyre több az influenzaszerű megbetegedés még jobban kellene a higiénénkre figyelni.

hirdetés

A Jósa András Oktatókórház Higiénés Osztályának vezető főorvosa, dr. Magyar Veronika szerint már kicsi kortól meg kell tanítanunk a gyerekeket a helyes kéz, illetve test higiénére. A nyíregyházi kórház minden osztályának bejáratánál elérhető a kézfertőtlenítő szer a közösségi terekben. Tájékoztató táblák jelzik a beérkezőnek, miért használjuk az alkoholos fertőtlenítőt.

– A kézhigiénére az élet valamennyi területén, minden életkorban figyelnünk kell. A kéz tekinthető a legszennyezettebb bőrfelületnek, hiszen vele érintünk, fogunk, továbbadunk, simogatunk, eszünk, így a kórokozók szabadon juthatnak be a szervezetünkbe – sorolja a legfontosabb higiénés szabályokat dr. Magyar Veronika higiénés főorvos. Azaz egészségügyi intézményekben még inkább érvényes helyes kéztisztítás szükségessége. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés.

– Tapasztalatom szerint nagyon kevés családban figyelnek arra, hogy hazaérkezéskor a cipő levétele után mindenki kezet mosson, pedig nagyon sok kórokozót viszünk haza a kezünkön. A tenyerünket általában megmossuk, de az ujjbegyekre, a körmünk alatti piszokra már kevesebb figyelem jut. A műköröm például nagyon jó bacilusgyűjtő. Éppen ezért az egészségügyben betegekkel dolgozóknak tilos a műköröm, a lakozott, polírozott köröm – teszi hozzá a szakember.

A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos kézmosásra lenne szükség, legalább naponta háromszor. Ha erre nincs lehetőség, akkor az drogériákban kapható alkohol kézfertőtlenítőt kell használni. Dr. Magyar Veronika szerint erre azért van szükség, mivel a kontaktúton terjedő kórokozókat kezünkkel továbbítjuk a szervezetünkbe, alkalmanként 500-1000 kórokozónak adva esélyt. Továbbadjuk a miénket, és beszerezzük azokat, amelyek nekünk nincsenek. A nagy cserekereskedelemnek pedig a higiénés szabályok betartása szabhat gátat.

A szappanos kézmosás szabályai
  • Nedvesítsük be a kezünket.
  • Kenjük be folyékony szappannal.
  • Dörzsöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. A művelet, a WHO ajánlása szerint, legalább 20 másodpercig tartson.
  • Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt.
  • Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, ugyanis az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulunk meg.
  • A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk, vagy papírtörlőt.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

hirdetés