Átadták a Linamar 25 milliárd forintos békéscsabai és orosházi beruházását

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Átadták a Linamar Hungary Zrt. 25 milliárd forintból megvalósított, békéscsabai és orosházi beruházását kedden a békési megyeszékhelyen.

A 17,6 milliárd forintos beruházás során – amelyet a magyar kormány csaknem 4 milliárd forinttal támogatott – Békéscsabán új, zöldmezős telephelyet építettek, amely a cég európai elektromobilitási központja lesz, saját fejlesztésű elektromos hajtásláncokat gyártanak majd itt. Orosházán mezőgazdasági és építőipari emelőgépeket gyártanak, az ottani beruházás 8 milliárd forintból valósult meg. A beruházások 250 új munkahelyet teremtenek.

hirdetés

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadó ünnepségen úgy fogalmazott, mivel a kanadai székhelyű Linamar Corporation alapítója magyar származású volt, a cégre magyar cégként, a beruházásra pedig hazai beruházásként tekintenek.

A politikus emlékeztetett, a cég világszerte csaknem 30 ezer embernek ad munkát, közel tíz százalékuknak Magyarországon. Magyar Levente közölte, 200 ország közül Magyarország a 16. az országba érkező külföldi tőkeberuházások tekintetében.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, stratégiai céljuk a több lábon állás, ezért nyitottak az építőipar irányába és ezért koncentrálnak a termékportfólió bővítésére, követik a legújabb autóipari trendeket. A békéscsabai új, tízezer négyzetméteres gyáregység a negyedik gyára és a harmadik telephelye lesz a cégnek Magyarországon. A vezérigazgató közölte, a beruházások 168 milliárd forint feletti árbevételt biztosítanak majd, a beszállítói láncot nézve (1500 magyar kis- és középvállalkozást látnak el megrendelésekkel) 250-nél jóval több munkahelyet hoznak létre.

Emlékeztetett, a Linamar Hungary Zrt. árbevétele az 1992-es 602 millióról 2018-ra 61 milliárd forintra nőtt, 2010 és 2018 között 39 milliárd forint feletti beruházást hajtottak végre, csak a magyar beszállítóknak 2018-ban 34,7 milliárd forintot fizettek ki. Munkavállalóik száma a kezdeti 354-ről 2600 fölé nőtt, részt vesznek a duális közép- és felsőfokú szakképzésben, évente száz munkavállalójuknak biztosítanak továbbképzési lehetőségeket. 2018-ban 14,6 milliárd forintnyi bért, társasági és helyi adót fizettek ki. Termékeik 87 százalékát exportálják.

A beruházást méltatva Linda Hasenfratz, a Linamar Corporation ügyvezető igazgatója, az alapító lánya elmondta, a békéscsabai gyárban több százezer elektromos járműhöz gyártanak majd sebességváltót. Udo Schlief csoportelnök pedig emlékeztetett, a cégnek a fejlesztés révén 18 európai gyáregysége van már.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a város ipartörténelmének legnagyobb értékű beruházásának nevezte a mostanit. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan kormányzati döntés születik a békéscsabai reptérről, valamint egy, a térségben épülő vasúti logisztikai konténerterminálról, amely még inkább hozzájárul a régió fejlődéséhez. Hozzátette, jövő héten teszik le az alapkövét egy gépipari, fémfeldolgozó-ipari képző központnak, amely a Linamar munkaerő-utánpótlásában is segítséget jelenthet.

Martin Barratt, a kanadai magyar nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa elmondta, a két ország közti kereskedelmi kapcsolat tavaly több mint egymilliárd kanadai dollárt tett ki, reményei szerint az összeg nőni fog a jövőben is. (MTI)

Ez is érdekelheti: