Szívből jövő jó tanácsok a fogyasztóvédelemtől Valentin napra

valentin Fotó: Pixabay

Február 14-ére a kereskedelem is akciókkal, kedvezményes ajánlatokkal készül. Valentin napon minden eladó, ami piros, rózsaszín vagy szív alakú. A szerelmesek virággal, édességgel vagy akár élményt ajándékozva, belépőjegyekkel lepik meg párjukat. De felfokozott érzelmi állapotban is érdemes tisztában lenniük a gyakori kockázatokkal és panaszkezelési lehetőségeikkel.

A fogyasztóvédelmi hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT laboratóriuma Valentin nap előtti próbavásárlásai és ellenőrzései középpontjában a vágott virágot, parfümöt forgalmazó üzletek, webshopok vizsgálata áll. Ha a csomagolást már felbontottuk, a gyorsan romlandó termékek, pl. virágcsokrok megvásárlásától nem állhatunk el online rendelés esetén sem. A honlapokon elsősorban azt ellenőrzik az IT labor szakemberei, hogy a meghirdetett jelentős leárazások, akciók valódi kedvezményt tartalmaznak-e. Továbbá a közzétett termékfotók megfelelnek-e a valóságnak. Ahogy mindig, Valentin nap előtt is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail cím, kapcsolati űrlap szerepel.

Akár interneten rendelünk, akár hagyományos úton vásárolunk ajándékot, a kapott blokkot, számlát minden esetben érdemes megőrizni. Ha a későbbiekben probléma merülne fel a termékkel, tudjunk élni szavatossági jogainkkal. Az online vásárlások előtt segítséget nyújt a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu adatbázis, ahol a korábban nem megfelelő működésen ért honlapokról lehet tájékozódni. De feltüntetik azt is, ha a webáruház már jogkövető módon üzemel.

Koncertre vagy előadásra szóló jegy, belépő ajándékozása előtt feltétlenül ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e a program, amire el szeretnénk jutni. A jegyeket közvetlenül a szervezőnél vagy az általa kijelölt hivatalos jegyértékesítő partnereknél vásároljuk meg. A jegyek fotóját, különösen a vonalkódot vagy QR-kódot ne osszuk meg a közösségi oldalakon, mert ezeknek az adatoknak a birtokában más is bemehet helyettünk a rendezvényre.

A szerelmesek ünnepének közeledtével megnövekszik az online társkeresők forgalma is. Az IT labor ellenőrzésein általában jól szerepeltek a társkereső oldalak. Hiányosságként leginkább az merült fel, hogy a regisztrációt és díjfizetést követően nem érkezett számla, vagy az elállásról nem érkezett visszajelzés. Jellemzően azonban sikerült lemondani a havonta megújuló előfizetéseket. Az elállást követően az előfizetési összeget visszautalták. Fontos azonban a feliratkozás előtt elolvasni az általános szerződési feltételeket, hogy tisztában legyünk az igénybevétel költségeivel. A tapasztalatok alapján a regisztráció jellemzően ingyenes, de több esetben azután minden további szolgáltatásért, például akár a beérkező üzenetek elolvasásáért is, már fizetni kell. Minden honlapról más-más módon lehet leiratkozni, általában egy külön űrlap segítségével. Az applikációk esetében az alkalmazás eltávolítása a mobiltelefonról nem elegendő a leiratkozáshoz.

Ha a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a kereskedővel nem sikerül rendezni, a vásárló a kormányhivatalhoz és a békéltető testületekhez fordulhat. Az uniós országból való rendelés során vagy akár külföldi társkereső oldalakra való feliratkozást követően felmerült panaszok megoldásában az ITM-n belül működő Európai Fogyasztói Központ nyújt érdemi, ingyenes segítséget. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fokozott erőfeszítésekkel, célzott ellenőrzésekkel védi a fogyasztókat és a jogkövető vállalkozásokat 2020-ban is – tájékoztatott az ITM Kommunikáció.