Koronavírus – Romániában is megjelent a fertőzés

legszükségesebb, cseh, Belgiumban, olasz, Romániában, vírus, koronavírus, Kína, felsőoktatás Fotó: Pixabay

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést – közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei.

A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel. A beteg kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

hirdetés

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult. Ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak – közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára. A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés. Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él. Több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték. Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él – írja az MTI.