Közös projekteket valósít meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a BRSE

Szakképzési Fotó: BRSE

A nyolc tagintézményt összefoglaló Békéscsabai Szakképzési Centrum jelenleg mintegy hatezer diákot oktat és képez a megyeszékhelyen. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és az oktatási intézmény vezetősége hosszú évek óta ápol jó kapcsolatot és valósít meg projekteket. Többek között erről, valamint a jelenleg zajló beruházásról árult el részleteket Mucsi Balázsal, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mit lehet tudni a több tagintézményt összefogó Békéscsabai Szakképzési Centrumról?

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban nyolc, korábban összevont tagintézmény helyezkedik el. Jellemzően békéscsabai iskolákról beszélünk, de a megye más területein is találhatóak oktatási intézmények. A BSZC-be járó diákok száma mintegy harminc százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. Ez több szempontból érdekes, hiszen egyrészt ennyivel több diák választotta Békéscsabát, ebből kifolyólag megvan arra is az esély, hogy itt is telepedjenek le, másrészről ez ennyivel több munkaerőt is jelenthet a város és a megye számára.

hirdetés
Nem telik el hét, hogy ne hallanánk valamilyen fejlesztésről vagy éppen bővítésről a centrum valamelyik intézményében. Mi a siker titka?

Sem a Békéscsabai Szakképzési Centrum, sem a vezetőség nem lehetne sikeres, hogy ha a kollégáink a tudásuk savát-borsát nem adnák bele az oktatásba. Munkatársaim szívvel-lélekkel és odaadással teszik a dolgukat annak érdekében, hogy kiváló szakembereket neveljenek, oktassanak a mindennapokban, azt gondolom, hogy ez a sikerünk legfőbb kulcsa.

Milyen kapcsolatban állsz a sporttal?

Testnevelő tanár vagyok, valamint úszóedző, azonban óráim már nincsenek. Így azt tudom mondani, hogy a sport az életem része, annak ellenére, hogy az utóbbi években ez a háttérbe szorult egyéb elfoglaltságaim révén. Tíz évig úsztam, majd a labda-és küzdősportokban próbáltam ki magam, valamint nehéz elképzelni, de az extrém sportok iránt is érdeklődtem.

 

Fotó: BRSE
Évek óta remek a kapcsolat a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és a BSZC között. Milyen közös projektek valósultak meg az évek alatt?

Nagyon hálásak vagyunk a BRSE-nek, hiszen az egyesület az együttműködések kialakításánál mindig az elsők között gondol a szakképzési centrumra. Az egyik tagiskolánk tornacsarnokában, a Vízműben indult útjára Békéscsabán a röplabda, ami a mai napig szoros összeköttetésben van az utánpótlás-nevelés folyamatában. 2018 júliusában egy komplex fejlesztésnek köszönhetően megújult az épület pályája, korszerűsítették a világítást, valamint elválasztó függönyöket szereltek fel. Ez nemcsak az egyesület, de iskolánk diákjai számára is modernebb lehetőséget biztosít a testnevelés órák megtartására.

Hogy alakul az Akadémia projekt megvalósulása? Mit fog jelenteni ez a létesítmény a centrum számára?

Egy hosszas egyeztetéssorozat eredménye az, hogy a BSZC közvetlen szomszédságában épül a Békéscsabai Röplabda Akadémia munkacsarnoka. Két iskolánk számára, a Zwack, valamint a Trefort intézményébe járó diákok hamarosan egy új, modern helyszínen vehetnek részt a testnevelés óráikon. Ezzel a beruházással a két intézmény több évtizedes problémája oldódik meg. Nagyon örülök a komplexumnak, hiszen mind az egyesület, mind az intézményünk részéről teljes kihasználtságban lesz, ami azt gondolom, hogy a fenntarthatóságnak, valamint az észszerű gazdálkodásnak lehet a mintapéldája.

Vannak elképzelések, melyeket a jövőben közösen terveznek megvalósítani a sportegyesülettel?

Mindenféleképp szeretnénk továbbra is együttműködni és újabb közös elképzeléseket megvalósítani az egyesülettel. Bízom benne, hogy hamarosan megvalósulhat egy átfogó felújítás és beruházás eredményeképp egy sportkollégium kialakítása, mely a Vízmű jelenlegi leánykollégiumának épületében kapna helyet. A tervek szerint az épület felújítása olyan energetikai előnyökkel járhat, mely egyértelműen a szakképzési centrum számára is előnyös lesz. Elsődleges szempont a fenntarthatóság, amelyekben már megállapodtunk Baran Ádámmal, a klub elnökével.

Forrás: BRSE