A kórházi ágyak felszabadítása felkészülés a tömeges megbetegedésekre

kórházi Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

Nagyon sok kórházi ágynak kell majd rendelkezésre állni akkor, amikor tömegessé válnak a megbetegedések. Ezért született az az egészségpolitikai döntés, hogy fel kell készülnie a Békés Megyei Központi Kórháznak is a mainál kritikusabb helyzetre. A részletekről Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdeztük.

hirdetés

A koronavírus járvány miatt szerte az országban a halasztható vizsgálatokat és műtéteket későbbi időpontban fogják elvégezni, ezzel is biztosítva, hogy megfelelő kórházi befogadóképesség álljon rendelkezésre a fertőzések tömegessé válása esetén. Csak életveszélyes, sürgős esetekben végzik el a műtéteket, vagy ha a beteg egészségi állapotának romlását az azonnali beavatkozás akadályozhatja meg. Emellett a daganatos betegek ellátása, és természetes a terhesgondozókban, szülészeti osztályokon zajló feladatellátás is a megszokott rendben zajlik.

hirdetés

Nagyon sok kórházi ágynak kell majd rendelkezésre állni akkor, amikor tömegessé válnak a megbetegedések. Ezért született az az egészségpolitikai döntés, hogy fel kell készülnie a Békés Megyei Központi Kórháznak is a mainál kritikusabb helyzetre. Az adatokból látszik, hogy nem csökken a járvány dinamikája. Minden beteg szempontjából fontos biztonsági tényező, hogy a koronavírus gyanújával kórházba kerülteket és a fertőzötteket a többi ellátottól izoláltan tudják gyógyítani, a költözési ütemterv kidolgozása tehát része egy folyamatnak, felkészülés egy, a jelenleginél lényegesen rosszabb állapotra. Jelenleg folyik az előkészület arra, hogy a többi tagintézmény, telephely fogadhassa a meglévő kapacitásai felhasználásával a Gyuláról szükség esetén átkerülő betegeket.

A gyulai tagintézmény, amennyiben a részleges költözést végre kell hajtani, biztonságos körülmények között fogja tovább működtetni a csak a Pándy Kálmán Kórházban lévő részlegeket, így az onkológia, a hematológia, egyes műtő- és diagnosztikai kapacitások, a gyerekosztály egy része, a szívkatéteres labor és a sürgősségi osztály továbbra is végzi majd a gyógyító tevékenységet.

A kórház vezetését kerestük a témával kapcsolatban, a jövőben is a Körös Hírcentrum lehetőséget és teret biztosít az intézmény számára, ha a lakosságot szeretné tájékoztatni.

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés