Több megyei tűzoltó is elismerést kapott Szent Flórián napján

katasztrófavédelem, flórián Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) fennállásának százötvenedik évfordulója alkalmából, Szent Flórián napján levélben köszöntötte a szervezet tagjait Orbán Viktor miniszterelnök. “A következő másfél évszázadhoz” is sok sikert és eredményes szolgálatot kívánt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének, Dobson Tibornak címzett levélben a kormányfő azt írja: régi igazság, hogy az ember életének értelmet a saját közössége védelmében végzett szolgálat ad. Másfél évszázaddal ezelőtt ezt ismerte fel gróf Széchenyi Ödön, amikor megalapította a Magyar Országos Tűzoltó Szövetséget. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy az általa elindított kezdeményezésből egy erős, bajtársias közösség született – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a mostani évfordulón az ünneplés mellett azokra a bátor önkéntes tűzoltókra is emlékezünk, akik a magyar történelem legvészterhesebb időszakaiban is készek voltak az életüket kockára tenni településük és az ott lakók biztonságának megvédéséért. Orbán Viktor kiemelte: máig hálásak lehetünk például azért a helytállásért, amelyet a 2013-as nagy dunai árvíz idején vagy tavaly nyáron, a szabolcsi viharkárok elhárítása során tanúsítottak.

“Minden magyar ember nevében szeretném megköszönni Önöknek, hogy riasztásról riasztásra bizonyítják: a magyar önkéntes tűzoltókra mindig számíthatnak bajba jutott honfitársaink” – írta a miniszterelnök.

Elismerések Szent Flórián napján

Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Ebből az alkalomból évről-évre elismerést, előléptetést, ajándéktárgyat vehetnek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjain kívül mindazon civilek, önkéntesek is, akik tevékenységükkel támogatják a szervezet munkáját.

2020-ban a járvány miatt ugyan elmaradt a hagyományos állománygyűlés. Azonban a miniszteri, főigazgatói elismeréseket eljuttatják az érintetteknek. A belügyminiszter még április végén adott ki díszparancsot a közelgő tűzoltónap alkalmából. Ebben Pintér Sándor úgy fogalmazott: „Az Önök elhivatott, nagy szakmai alázattal és tisztességgel, az esküjükben foglaltaknak megfelelően, kiemelkedő színvonalon ellátott, a közrend és a közbiztonság kiegyensúlyozottságának megőrzése, a nemzetgazdaság stabilitásának biztosítása érdekében, Magyarország szolgálatában végzett munkája elismerést érdemel… Magyarország büszke Önökre! …a hivatásos tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulójának évében szolgálatuk teljesítése példaként szolgáljon a jövő rendvédelmi nemzedéke számára!”

Békés megyében is több szakember kapott elismerést. Magyarország köztársasági elnöke, dr. Áder János – dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere előterjesztésére – szolgálati feladatai hosszú időn át végzett kiemelkedő ellátásának elismeréseként a Tűzoltóság Napja alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Kiss András Zoltán tűzoltó ezredest, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. Nyugállományú tűzoltó ezredessé Varga Balázs nyugállományú polgári védelmi alezredest, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség volt kiemelt főelőadóját. A kitüntetettek teljes listáját ide kattintva érhetik el.

Forrás: MTI, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


Kövessen minket Facebookon!