Nem vonatkozik a vásárlási idősáv a piacokra, Békéscsabán mégis bevezették

üres piac, idősek idősávja, békéscsabai piac

A keddtől érvényes korlátozás csak az élelmiszerüzleteket, a drogériákat (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket (gyógyszertár) érinti.

hirdetés

Ezekben az üzletekben a vásárlási idősáv értelmében hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) a 08.00 óra és 10.00 óra közötti idősávban biztonságban vásárolhatnak az idősek.

hirdetés

Kedden délután Békéscsaba polgármestere, a Fidesz-KDNP által támogatott Szarvas Péter levélben kérte a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. vezetőjét, hogy „a piac területén gondoskodjon a rendeletben előírt idősáv betartásáról.” A vásárlási idősávot elrendelő kormányrendelet azonban nem tartalmaz piacokra vonatkozó pontot, amit többen is szóvá tettek a polgármester bejegyzése alatt és egyet nemértésüket fejezték ki a döntéssel kapcsolatban.

Nagy István agrárminiszter Facebook videójában erősítette meg: a rendelet az élelmiszerüzleteket, az illatszerboltokat és a gyógyszertárakat érinti csak. Ahogy a miniszter fogalmaz: „a piacokon a védett korosztály és a fiatalabbak is, teljes nyitvatartási időben vásárolhatnak. Az általában szabadtéren tartott piacok lényegesen biztonságosabbak a zárt bevásárlóközpontokhoz, illetve az általában kis alapterületű élelmiszerboltokhoz vagy patikákhoz, drogériákhoz képest.

Az élelmiszer-ellátáshoz nélkülözhetetlenek, ezért is tartottuk indokoltnak, hogy a piacokon továbbra is sávos korlátozás nélkül várják a látogatókat, változatlan formában” – mondta a miniszer.

Az agrárminiszter a videóban a szabadtéri piacokat említi, ahol nem kell alkalmazni a sávos korlátozást. Igen ám, de mi a helyzet a piaccsarnokokkal, vásárcsarnokokkal, így például a békéscsabaival, amiben sok kis különálló üzlet van? Élelmiszerüzlet éppúgy megtalálható a csarnokon belül, mint például virágüzlet, vagy éppen számítástechnikai üzlet.

Számunkra továbbra sem egyértelmű tehát, hogy a piaccsarnokokra vonatkozik-e a kedden megjelent rendelet. Az azonban biztos, hogy a békéscsabai piac szabadtéri részére nem vonatkozna, Szarvas Péter azonban úgy látta jónak, ha a piac területén érvényesíti az idősek idősávját.

Hogy tisztán lássunk a piaccsarnokok, és azon belül is a békéscsabai csarnok kapcsán, tegnap e-mailben megkerestük az operatív törzset. Első kérdésünk arra irányult, hogy az idősek vásárlási idősávját alkalmazni kell-e, a piaccsarnokokban, illetve a szabadtéri piacok területén – ez utóbbi mostanra világossá vált, azonban a csarnok esete mostanáig homályos.

A második kérdésünk az volt, hogy az önkormányzatok, vagy a települések polgármesterei saját hatáskörben dönthetnek-e a rendelettel ellenkezőleg és kiterjeszthetik-e a piac területére is az idősek idősávját. Sajnos cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Próbálkoztunk informálódni a koronavirus.gov.hu információs vonalán is, de pontos és kielégítő választ nem kaptunk. Amennyiben kérdéseinkre a jövőben választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés 2020.11.25. 20.56: Egy nap elteltével eltörlik az idősek idősávját a csabai piacon

 

Ez is érdekelheti: valami nincs rendben a helyi médiák támogatása körül? ↓

hirdetés