A felsőoktatás és a szakképzés kapcsolatáról is egyeztetett Palkovics László Békéscsabán

Palkovics BSZC, oktatás Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban vett részt egy egyeztetésen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az épülő Airbus gyárral kapcsolatban. A megbeszélést követően egy sajtótájékoztató keretében elhangzott, Békéscsaba és Gyula lehet a repülőgépipar központja.

Palkovics László tájékoztatójában hangsúlyozta, a jövő egyik kiemelt fejlesztési területe lesz a magyar hadiipar. Hazánkat hat területre osztották ebben a tekintetben. Olyan cégeket igyekeznek Magyarországra csábítani, amelyek hozzá tudnak járulni ehhez az elképzeléshez. A repülőgépipar központját Békéscsabára és Gyulára tervezik.

hirdetés

A gyártelepítés sikerességét több tényező befolyásolja. Szükség lesz infrastrukturális beruházásokra, hogy a gyár a környezetbe tudjon illeszkedni. Békéscsaba esetében ennek szerves részét képezi a repülőtér korszerűsítése. Majd biztosítani kell a megfelelő munkavállalói bázist, tehát ha szükséges, az oktatás fejlesztése valósul meg. További fontos elemként pedig a korábban itt dolgozó szakembereket említette a miniszter. Akik korábban itt éltek, dolgoztak, térjenek vissza Gyulára és Békéscsabára. Lényeges szempont még, hogy az adott település hogyan fogadja a leendő gyárat. Palkovics László úgy látja, a két város vezetője sokat tesz a pozitív fejlemények érdekében.

Az eseménnyel kapcsolatban Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója kifejtette, megállapodtak abban, hogy az okleveles technikus képzés megvalósításának irányába mindenképpen elindulnak. Ez azért lényeges, mert például az Airbusnak is szüksége lesz a magasan képzett szakemberekre. A képzésben már a nyolcadikosoktól kezdve a gyárban végzett munkáig egy oktatási ívet szeretnének rajzolni.

Kérdésünkre válaszolva a főigazgató kiemelte, az új képzőközpont megépítése, a gépek beszerzése sem egyszerű feladat. Erről itt olvashatnak bővebben. Viszont a megfelelő szakembergárda képzése is jelentős lépés lesz, ez nagy valószínűséggel külföldön történik majd.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hozzátette, az egyeztetés folyamán áttekintették a jelenlegi terveket, illetve megfogalmazták, milyen távlati fejlesztési lehetőségek vannak. Egyrészt cél, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolapadból, akik meg tudnak felelni a 21. század kihívásainak, másrészt fontos, hogy kapcsolat épüljön ki a felsőoktatás irányába. Egyelőre a Gál Ferenc Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem merült fel.

Továbbá a jobb megközelíthetőség érdekében szó esett a békéscsabai repülőtér fejlesztéséről, valamint az M47-es nyomvonalának kijelöléséről. Idővel a Szeged-Békéscsaba-Debrecen szakasz gyorsforgalmi úttá is válhat, hogy négysávos úton folyhasson a közlekedés. Ezek a beruházások érintik a környékbeli településeket is, hiszen javul az infrastruktúra, és új munkahelyek jönnek létre.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a személyes találkozóval kapcsolatban. Lehetőségük volt megnézni a leendő Airbus gyárat is. Úgy véli, a korábbi években nem számítottak arra, hogy ezen terület fejlesztése ilyen fordulatot vesz majd. Személy szerint nagy örömmel várja a következő évek történéseit, eredményeit.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott röviden csupán annyit emelt ki a tájékoztatón, hogy a hivatal minden hatósági eljárási engedélyezést és egyéb feladatot soron kívül, kiemelt beruházáshoz méltóan fog lefolytatni. Az engedélyeket szintén úgy adja ki, hogy a beruházás a lehető leggyorsabban folyhasson.