Érkezik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata

maszkviselési, kijárási Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón elmondta: amint a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője a Magyar Közlönyben közzétett közigazgatási határozatban megállapítja, hogy a védőoltásban részesültek száma elérte a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot.

Emlékeztetett: ebben a fokozatban a teraszok és kerthelyiségek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni. Az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni. Hangsúlyozta: a teraszok és kerthelyiségek nyitásával a kijárási tilalom nem szűnik meg, mindenkinek haza kell érnie 22 óráig.

hirdetés

Müller Cecília a sajtótájékoztatón közölte, a javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye. Már 4 millió 326 ezer fölé nőtt a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók száma. A beoltottak száma 3 317 052 fő, közülük 1 400 703 fő már a második oltását is megkapta.A magyar lakosság 33,4 százaléka van beoltva, szemben az uniós 18,5 százalékos átlaggal.

Hozzátette, napról napra jelennek meg szakmai cikkek, kedvező hírek és tapasztalatok a Magyarországon is alkalmazott oltóanyagokról, ennek is köszönhető, hogy nő a lakosság bizalma és igénye a védőoltások iránt. Az országos tisztifőorvos szólt a napokban Magyarországra érkező, jelentős mennyiségű vakcina-szállítmányokról is. Úgy fogalmazott: ezekkel további lendületet nyerhet az oltások beadása. “Rövid időn belül mindenkit be tudunk oltani, aki a mai napig regisztrált” – szögezte le.

MTI