Tótka Sándor: Úgy akartam áthaladni az olimpiai döntő célvonalán, hogy ebben nem volt több

tótka Fotó: MTI/Kovács Tamás

Amikor végleg eldőlt, hogy 2020-ban biztosan nem lesz olimpia, Tótka Sándor és felesége úgy döntöttek, kihasználják ezt a kapott egy évet és mindent megtesznek azért, hogy a sportoló a dobogó legfelső fokán végezzen 2021-ben. Az erőfeszítéseik eredményét pedig az egész világ láthatta. Az olimpikonnal készült interjúnk során az is kiderült, milyen csapat segítette a háttérben a felkészülést, illetve hogyan tervezi a jövőt Tótka Sándor.

hirdetés

Közel 18 éve szeretett bele a kajakozásba, amikor egy barátja tanácsára ellátogatott egy edzésre. Már azon a foglalkozáson látszott, hogy van érzéke a sportághoz, pedig nagy igyekezetében még a vízbe is beborult. Innen nem volt visszaút, másnap is lement az egyesülethez, majd gyakorlatilag meg sem állt az olimpiai aranyig.

hirdetés

Az viszont folyamatosan változott és változik, hogy éppen milyen távon vagy összetételben versenyez. A kajakozásnál ugyanis az olimpiai számokat rendszeresen cserélik, ehhez idővel neki is alkalmazkodnia kellett. “Az a jó kajakos, aki a legjobban alkalmazkodik a változó körülményekhez” – emelte ki Tótka Sándor. Például a K-1 200m sem lesz legközelebb már olimpiai szám, így neki is cserélni kell, de – ahogy fogalmazott – legalább biztosan nem unja meg egyik távot sem.

Az elmúlt évben Tótka Sándor körül egy valódi csapat épült fel. Dietetikus, masszőr, sportpszichológus, légzésszakértő, fizikoterapeuták dolgoztak azon, hogy a sportoló elérje azt, amiről hosszú évek óta álmodott. Néhány éve jutott arra a következtetésre, hogy az aranyéremhez nem elég az edzésmunka elvégzése, sokkal komplexebb felkészülést igényel a vágyott cél. Mindennek pedig meg is lett az eredménye.

Amikor kiderült az olimpia elhalasztása, a sportoló és felesége leköltöztek egy vízparti nyaralóba Gyomaendrődre, innen származnak mindketten. Így a sportoló a komolyabb korlátozások idején is végig tudta csinálni a kajakos programot. Az edző pedig online segítette a munkát, digitális távedzések formájában. Összesen két hónapot töltöttek el itt, a tréning mellett pedig volt lehetőség időt tölteni a családdal, a barátokkal is. Ez egy elképesztően jó időszak volt – tette hozzá a kajakos.

Viszont az olimpia után sem állt meg az élet, az edzések és versenyek mellett a családra és barátokra, a kihagyott események pótlására is szeretne időt szánni Tótka Sándor, például a keresztfia születésnapjára biztosan elmegy. Az otthonukban annyi változás történt, hogy egy új szekrénybe kerültek az olimpiai emlékek. A hétköznapokat ugyanúgy élik, mint a világverseny előtt, egyelőre nem érzi magát bajnoknak az olimpikon. Szeptember közepén már újra világbajnokság következik, utána talán lesz idő a komolyabb pihenésre. Hosszú Katinkától hallott az olimpiai másnaposság fogalmáról. Arról az üres érzésről, ami azután következik, hogy egy sportoló sok év munka után elérte a legnagyobb álmát. Erre a hiányérzetre tudatosan igyekszik majd készülni, időben megoldást találni rá.

Nagyon fontosnak tartja már évek óta, hogy ha fiatal sportolókhoz, gyerekekhez hívják mint példakép, akkor mindig eleget tegyen a felkérésnek. Hiszen annak idején neki is rengeteget adott az, amikor egy már komoly tapasztalattal és versenyeredményekkel rendelkező kiválósággal találkozhatott. Ha visszagondol a kezdetekre, úgy érzi, számára nagy lökést adott az is, hogy a szülei nem erőltették rá az edzéseket, versenyeket. A saját kedvéért vágyott az eredményekre, ez pedig kellő motivációt adott – ezt érzi sikere egyik kulcsának.

Fair Play Plusz Divatáruház - Tótka Sándor

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés