Az MSZP békéscsabai képviselői is értékelték a közgyűlés döntéseit

Az MSZP békéscsabai képviselői is értékelték a közgyűlés döntéseit Fotó: Körös Hírcentrum

Az MSZP békéscsabai képviselői is értékelték a csütörtöki közgyűlés döntéseit. A Szövetség Békéscsabáért-frakció képviseletében az MSZP-s Miklós Attila és Fülöp Csaba adott tájékoztatást a közgyűlésen elhangzottakról péntek délelőtt. 

hirdetés

Miklós Attila elmondta, a csütörtöki közgyűlés viszonylag hamar befejeződött, amely annak is köszönhető, hogy a jövő évet érintő energetikai intézkedéseket soron kívül tárgyalta meg a testület. A soron kívüli ülés 6 nappal előzte meg a novemberi közgyűlést. A politikus kiemelte: érdemes lett volna kivárni ezt a 6 napot, ugyanis nem szenvedtünk volna semmilyen hátrányt akkor, ha a városüzemeltetési bizottság, a pénzügyi bizottság, a szociális bizottság vagy a kulturális és sportegyesületekkel foglalkozó bizottságok elmondhatták volna szélesebb körben véleményüket az intézkedésekkel kapcsolatban.

hirdetés

A közgyűlést értékelő tájékoztatón a költségvetési tervet, az adóbevételeket, valamint a közösségi roller kérdéseit érintették a képviselők. A testület úgy döntött, pályázati forrásból megvalósítja a békéscsabai közösségi kerékpározás lehetőségét. Olyan közösségi kerékpár rendszer kerül bevezetésre, ahol termináltól terminálig lehet közlekedni, vagyis bizonyos helyről bizonyos helyre lehet eljutni a kerékpárokkal. Miklós Attila meglátása szerint ez nem fogja lehetővé tenni azt, hogy alternatív közlekedési eszközként használjuk ezeket a kerékpárokat, hiszen ez a közlekedési forma nem képes kiváltani sem az autót, sem az autóbuszt. Ennek oka, hogy nem ott tudjuk igénybe venni, ahol azt szeretnénk. Véleménye szerint hasznosabb és célszerűbb lenne, ha más nagyvárosokhoz hasonlóan úgy tudnánk igénybe venni ezeket a közlekedési eszközöket, hogy a választott úticélhoz közvetlenül tudjunk eljutni az igénybevételükkel. Ennek ellenére a politikus szerint a terv jó előrelépés lehet. Érdemes kipróbálni és megnézni azt, hogy mennyire lehet az eszközöket biztonságosan és úgy használni, hogy a város rendezettsége megmaradjon. A vita során felmerült az az álláspont, miszerint a széthagyott rollerek rendezetlen képet fognak mutatni a városban. Az eszközöket biztosító vállalkozó a nap végén összeszedi és telephelyre szállítja a rollereket, amelyeket másnap újra használni lehet majd.

Fülöp Csaba a tájékoztatón elmondta, látható, hogy az idei költségvetése a városnak rendben lesz. Az önkormányzat, valamint a városi cégek, intézmények is stabilan tudnak működni. Az önkormányzat a kötelező feladatait teljeskörű szinten tudja folyatni, az önként vállalt feladatokat pedig az idei évben nagyjából 1 milliárd forint fölötti értékben támogatja. Emellett megvalósultak kisebb-nagyobb fejlesztések, amelyek egyrészt városi szinten is látványosak, másrészt mikrokörnyezeti, lakóközösségi szinten is jelentősek, ugyanis a lakosok kényelmét szolgálják. Ezekben a fejlesztésekben nagy szerepet játszanak a helyi adóbevételek. A helyi iparűzési-adó esetében ez a második év, amikor a kormány döntésének értelmében a kis -és középvállalkozások 1%-os adót fizetnek. Ez Békéscsaba önkormányzata esetében nagyjából 700-800 milliós kiesést jelent. Ezt a kiesést az állam támogatásokkal próbálja ellentételezni, amelyből az idén 620 millió forint érkezett a városba. Látható, hogy a helyi iparűzési-adóbevételek a KKV csökkentése ellenére is azon a szinten állnak, mint ahol 2020-ban. A helyi adó tekintetében Békéscsaba gazdasága 15-20%-os növekedést mutat. A közgyűlésen elhangzott, ebben nagy szerepe van annak, hogy Békéscsaba nagyon jó, optimális gazdasági szerkezettel rendelkezik.

Az idei évben tehát stabil lábakon áll Békéscsaba gazdasága, a következő év viszont mindenképp nagy kérdést jelent a költségvetés szempontjából. Fülöp Csaba elmondta, nagyon nehéz előre tervezni, ugyanis még mindig több, mint 1 milliárd forintos lyuk tátong az önkormányzat költségvetésében az energiaválság miatt, amely megoldásra szorul. Az önként vállalt feladatok, mint például a közművelődés, kultúra, sport, szociális szféra nagysága meghaladja az egymilliárd forintot. Elhangzott, ezen feladatok megszüntetése esetén sem biztos, hogy ezt a lyukat sikerül betölteni. Fülöp Csaba szerint az önként vállalt feladatok teljeskörű lefejezése nem járható út, hiszen egy megyeszékhelyet azt tesz megyeszékhellyé, hogy a kötelező feladatain kívül magas szintű oktatási, közművelődési, kulturális és sportéletet tart fenn. Az önkormányzat a csütörtöki ülésén nem hozott olyan döntést, amely megterhelné a jövő évi költségvetést. A politikus hozzátette, az viszont már most látszik, hogy habár az önkormányzat mindent igyekszik megtenni, saját erőből a probléma nem lesz kezelhető, mindenképp szükség lesz kormányzati segítségre.

hirdetés