Több mint kétmillió forint értékű, zárjegy nélküli dohányterméket rejtegetett egy kétegyházi nő

cigaretta, cigi, zárjegy nélküli cigi Kétegyházán, illegális dohányüzem Illusztráció: Pixabay.com

Folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 62 éves büntetlen előéletű kétegyházi nővel szemben, aki kereskedelemi mennyiségű zárjegy nélküli dohányterméket szerzett meg.

hirdetés

Az adóhatóság pénzügyőrei 2022. január 08-án jövedéki ellenőrzést végeztek a terhelt kétegyházi házánál, ahol az ingatlanban különböző helyeken – így például a kanapé mögött, a fotel aljában, a gáztűzhely alsó fiókjában, a kamrában, az udvaron lévő téglarakás mögött – elrejtve összesen 16 kg finomra vágott dohányt, valamint 437 doboz és további 201 szál zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le több mint 2.150.000.-Ft értékben.

hirdetés

A kereskedelmi mennyiségű dohányterméket ismeretlen személy csempészte be Magyarország területére, és ezzel elvonta a jövedéki adózás alól, azt a terhelt vagyoni haszonszerzés végett szerezte meg. Az adóhatóság a terhelttel szemben az igazolatlan eredetű jövedéki termék birtokban tartása miatt 2.500.000.-Ft összegű jövedéki bírságot szabott ki, valamint rendelkezett a lefoglalt dohánytermék elkobzásáról és megsemmisítéséről. Ugyanakkor a jelentős összegű jövedéki bírság nem tartotta vissza attól a terheltet, hogy ismét adózatlan dohánytermékeket szerezzen meg.

A pénzügyőrök 2022. május 03-án ismét jövedéki ellenőrzést végeztek a terhelt ingatlanánál. Az ellenőrzés megkezdésekor a nő önként átadott 4,5 kg finomra vágott dohányt az eljáró pénzügyőröknek. Ezt követően átvizsgálásra került az ingatlan összes helyisége, amelynek során a kamrában, a padlásra vezető lépcső tetején, a fából készült álmennyezet mögötti üregből további 3 kg vágott dohány és 171 doboz zárjegy nélküli cigaretta került elő. A lefoglalt dohánytermék értéke közel 1.000.000.-Ft volt.

Az adóhatóság a terhelttel szemben ez alkalommal az igazolatlan eredetű jövedéki termék birtokban tartása miatt több mint 1.300.000,-Ft összegű jövedéki bírságot szabott ki, valamint rendelkezett a lefoglalt dohánytermék elkobzásáról és megsemmisítéséről – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés