Érkeznek a Lyridák, péntek éjjel lesz a maximum

világűr, csillagok Illusztráció: Pixabay

Kiváló lesz az időjárás a megfigyeléshez, a Hold sem fog bezavarni az Időkép szerint.

Az év első jelentősebb meteorraja nem a “termékenységéről”, sokkal inkább a hullócsilagok látványos megjelenéséről ismert. Idén április 21-én éjszaka és 22-én kora reggel tetőzik a meteorraj.

hirdetés

A lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj, már az ókorból is vannak feljegyzések. A meteorrajt a C/1861 G1 Thatcher üstökös által hátrahagyott törmelék okozza. Amikor a bolygónk áthalad ezen a törmeléken, az belépve a Föld légkörébe eredményezi a meteorokat. Nevét a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta, ugyanis ebből sugároznak ki látszólag a meteorok. A Lyra csillagkép az éjszaka folyamán egyre magasabbra kerül az égen, pirkadat előtt magasan a keleti horizont fölé kell majd tekintenünk, hogy megpillanthassuk a meteorokat.

A Lyridák csúcsidőszakban óránként 10-20 meteort produkálhat, de előfordultak már olyan évek is, amikor 100 darabot is megfigyeltek egy óra alatt.

Milyen időre számíthatunk péntek éjjel?

Péntek éjjel kevés lesz a felhő fölöttünk, sokfelé derült lesz az ég, így kiváló lesz az időjárás a meteorraj megfigyeléséhez. Az idei Lyridák megfigyelését a Hold sem fogja zavarni, ugyanis éppen a meteoreső csúcsidőszakában lesz újhold – írja a portál.