Szabó Jánost nevezték ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság élére

Fotó: Körös Hírcentrum

Bak Sándor 40 év vízügyi szolgálat és ezen belül 21 év igazgatói munka után február 8-án megkezdte felmentési idejét és nyugdíjba vonul. A KÖVIZIG igazgatói posztjára Szabó Jánost nevezték ki 2019. február 8-ától.

Szabó János 1983-ban szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem építő karán, vízépítő szakon. 1983. szeptember 1-je óta a Vízügyi Igazgatóság lett a munkahelye. Kezdetben öntözési ügyintéző, majd öntözési csoportvezetői munkát látott el. 12 évig kivitelezőként dolgozott, majd 2006-tól kezdődően újra közalkalmazott és a Vízügyi Igazgatóság alkalmazottja lett. 6 éven keresztül volt a vízrendezési és öntözési osztály vezetője. 2012. január 1-jétől az igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese lett.

hirdetés

Szabó János megköszönte elődje, Bak Sándor munkáját és elmondta, hogy ő is igyekszik azt a tekintélyt megtartani, amit ebben a minőségében elődje kivívott beosztásában.

Az elmúlt időben rengeteg fejlesztés valósult meg, a Mályvádi és a Kisdelta tározók korszerűsítése, belvízvédelmi szivattyútelepek, új őrházak építése, kármentesítések, amelyek végbementek és az EU-s ciklusban zárultak.

Az új ciklusban az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kedvezményezett, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság pedig, mint kedvezményezetti partner vesz részt ezentúl a projektekben. A legjelentősebb projekt a jelenleg a mértékadó árvízszintre való töltések kiépítése, amely egy nagyon hosszú folyamat lesz. Ezen felül a szeghalmi belvízrendszer fejlesztése, rekonstrukciója a másik nagyon fontos feladat. Továbbá országos szinten két belvizes projektnek is tagja a KÖVIZIG. A békési duzzasztó melletti szivattyútelep rekonstrukciója az egyik, a másik pedig a belvíz csatornák rekonstrukciója.

Az igazgató kiemelte még a körösladányi duzzasztó rekonstrukciójának projektjét, valamint egy határ menti projektet, amelyben a Nagyváradi Vízügyi Igazgatósággal közösen egy úgynevezett tükör projektet valósítanak meg. Ez utóbbi keretében a romániai Tulcai zsilip, valamint a Szanazugi árvízvédelmi központ korszerűsítése valósul meg. Az igazgató elmondta, hogy az ő feladatuk a térség vízgazdálkodásának irányítása, működtetése. Az árvíz a belvíz, az aszály elleni védekezés, az öntözés mind a vízgazdálkodás része, ezen feladatok ellátásával pedig a térség lakosságának jólétét biztosítják.

Szabó János hozzátette, hogy nagyon fontosnak tartja a vízügyi múltat, arról beszélni, azt bemutatni. A Tájvízházba látogatók nemcsak a vízügyi múlttal ismerkedhetnek meg, de  időszaki kiállításokon is részt vehetnek, továbbá iskola pedagógiai előadásokat is tartanak a fiatalok számára.

Szóljon hozzá!

21 − 17 =