Több beruházást is átadtak Sarkadon

sarkadon Fotó: Sarkad Város hivatalos oldala

2019. szeptember 16-án délelőtt Sarkadon átadták a település négy projektelemet is magába foglaló szociális városrehabilitációs programja keretében megvalósított beruházások. A rendezvényt a volt Vasút utcai Tüdőgondozó leromlott épületének felújításával kialakított modern közösségi házban tartották. A megjelenteket dr. Mokán István polgármester és dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötte. 

A hétfőn átadott infrastrukturális projekt keretében önkormányzati tulajdonú ingatlanokban 3 db szociális bérlakást alakítottak ki. A Kossuth utca 14. szám alatti épületben tetőtér beépítéssel kialakításra került egy 59,6 m2 és egy 31,35 m2, míg a Nagymező utca 33. szám alatti épületben egy 68,06 m2 hasznos alapterületű szociális bérlakás. Egy 69,27 m2 hasznos alapterületű szolgálati lakás kialakítására is sor került az Árpád fejedelem tér 5. sz. alatti épület szintén önkormányzati tulajdonban lévő tetőterében.

hirdetés

A Mátyás utca Bihar és Széles utcák közötti teljes szakaszán, 532 m hosszban és 3,5 m szélességben aszfaltburkolatú út épült padkával ellátva. Valamint az utca csapadékvíz elvezető rendszere is megújult a beruházással érintett szakaszon. A Vasút utca 16. szám alatti volt Tüdőgondozó épületéből a soft elemek megvalósításához egy 228,37 m2 hasznos alapterületű akadálymentes közösségi ház került kialakításra. Ehhez zöldterület felújítás is kapcsolódott. A közbiztonság javítása és a bűncselekmények megelőzése érdekében további hét kamerából álló térfigyelő kamerarendszer került kiépítésre a Magyar, a Munkás, a Széles és a Hajdú utcán, a Szent István téren, a Vértanúk tere – Vár u. sarkán és a Hajdú u. – Losonczy u. sarkán.

A projekt megvalósítása 2018. február elsejével vette kezdetét. A tervezett ütemezés szerint június végéig elkészültek a kiviteli tervek és a tervezői költségvetések. Majd ezt követte a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Így 2018. november hónapban írhattuk alá a kivitelezésre vonatkozó szerződéseket a nyertes vállalkozókkal.

A lefolytatott közbeszerzési eljárás mentén az aszfaltburkolatú út építését egy békéscsabai székhelyű cég, a térfigyelő kamerarendszer kiépítését pedig egy sarkadi székhelyű vállalkozás nyerte el. A lakások építését és a közösségi ház kialakítását egy gyulai székhelyű, de sarkadi telephellyel rendelkező és több tucat sarkadi lakóhelyű dolgozót foglalkoztató, valamint sarkadi alvállalkozókkal együttműködő cég kapta meg. Így szinte teljes mértékben sarkadi munkavállalók végezték a kivitelezési munkafolyamatokat. Ezek az idén januárban kezdődtek és az elmúlt hetekben fejeződtek be.

Az átadó ünnepség keretében dr. Mokán István polgármester kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a város mintegy 10 milliárd forint értékben valósított meg vagy indított el beruházásokat. A projektek szinte valamennyi városrészt és önkormányzati intézményt érintettek. Sőt több esetben évtizedes vágyálmok megvalósítása van folyamatban. Hangsúlyozta, hogy Sarkadon nagy, 10 ezer lelkes családban gondolkodnak. A városban szorgalmas és fejlődő közösséggel találkozni. A korábbi önkormányzati ciklusok fejlesztési nagyságrendjeit sokszorosan meghaladó beruházásdömping az összefogás eredménye. Közös sikert jelent, melynek keretében a közösséget szolgáló beruházások zajlottak és zajlanak jelenleg is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő megfogalmazása szerint a kiegyezést követően fejlődött, épült legutóbb olyan ütemben az ország, mint az elmúlt években. Úgy véli, hogy a városvezetés és a képviselő-testület, valamint a városban működő közösségek kiváló munkájának gyümölcseként megvalósult és várható beruházások eredményeként Sarkadon a város képe néhány esztendő alatt teljesen megváltozik. A fejlesztések hasznosak és azok a sarkadiak érdekében történnek.

A most átadott beruházás a városban elősegíti többek között a lakhatási körülmények javítását. A helyi társadalmi kohézió erősítéséhez szükséges közösségi funkciókat hoz létre. A közszolgáltatások jobb elérhetőségét biztosító közlekedésfejlesztést eredményez. A közbiztonság javítását és a bűncselekmények megelőzését teszi lehetővé.