Alapkőletétel – Elindult a békéscsabai képzőközpont kialakítása

Fotó: Körös Hírcentrum

Lezajlott a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont alapkőletétele Békéscsabán. A beruházás a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma telephelyén kerül megvalósításra, ahol korszerű infrastruktúra épül ki.

„A Modern Városok Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy az álom valósággá válhasson. Egy 21. századi épületet és abban egy 21. századi szakképzést szeretnénk megvalósítani, mindezt egy 21. századi környezetben” – mondta el beszédében Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a mai napon megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a szakképzés nem csak jövőt biztosít a gyerekeknek, hanem azokkal a képességekkel is felruházzák őket, ami szükségessé teszi, hogy ebben a változó világban felnőttként is talpon tudjanak maradni.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, a munkavállalás világához a lehető legközelebb kell hozni az oktatást. Európa szintű képzőközpont megvalósításán dolgoznak és bíznak benne, hogy a vállalatoknak megfelelő tudással bíró szakembereket tudunk a későbbiekben biztosítani.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: Békés megyében erős és komoly háttérrel rendelkezik a nyomda- és csomagolóipar. „Ebben a húzóágazatban az utánpótlás komoly probléma. Szinte mindegyik cég fejlődik, munkaerőt szeretnének felvenni és ez a fejlesztés szolgálja az itt működő cégek munkaerő utánpótlás biztosítását. Több mint száz cég dolgozik a megyében ebben az ágazatban és több mint ezerötszáz munkavállalónak biztosítanak munkát” – fogalmazott.

Fotó: Körös Hírcentrum

A projekt során jelentősen megújul a BSZC tagintézménye. Az infrastruktúra több mint a duplájára fog nőni, az iskola épülete bővülni fog egy új épületszárnnyal. A tanműhelyet a legmodernebb eszközökkel, gépekkel szerelik fel. Magát a gépparkot is a legmeghatározóbb békéscsabai nyomdaipari szereplők segítségével állították össze.

A Szent-Györgyiben jelenleg több, mint 130 nyomdász diák tanul. A szakma számára ők jelentik a jövőt, ez a tudásközpont nekik és az őket követő nyomdászgenerációknak épül. Névsorukat és a nyomdaipari munkaközösség gondolatait Gonda Ádám, az iskola diákigazgatója és egyben diákpolgármester-jelöltje helyezte el az időkapszulában, majd adta át Pölöskei Gáborné Helyettes Államtitkár Asszonynak.

Szarvas Péter beszédében kitért arra is, hogy 2016 tavaszán, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel és a miniszterelnökséget akkor vezető Lázár Jánossal egyeztetett a Modern Városok Program Békéscsabát illető fejlesztési céljairól, a három pontból ez a fejlesztés volt az egyik, amire szinte azonnal rábólintottak.

A másik két pont az M44-es megépítése és az iparterület bővítése volt. Mind a három fejlesztés Békéscsaba versenyképességét erősíti.

Kapcsolódó tartalom: