Az alapkőletétellel elindult a nyomdaipari képzőközpont fejlesztése

Fotó: Körös Hírcentrum

A Modern Városok Program egyik projektjeként jöhet létre a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában.

Az iskola már nagy múlttal rendelkezik a nyomdaipari képzés terén, ezért is jutottak arra a döntésre, hogy a jelenlegi tanműhelyet bővítsék. Továbbá a kollégiumon is energetikai fejlesztést végeznek. A projekt során a tagintézmény jelentősen bővülni fog, több mint 350 négyzetméterrel. Az infrastruktúra legalább a duplájára fog nőni, és az iskola épülete egy új épületszárnnyal gazdagodik. A támogatási összeg közel 1,9 milliárd forint, a munkálatokat a Novus-Dom Építőipari Kft. végzi el. A fejlesztés 2019 júliusában kezdődött el, várhatóan 2020 májusára be is fejezik. Az épületek felújítása mellett egy szakmai fejlesztési projekt keretében új tanagyagot is összeállítanak az oktatók, mellyel a módszertani kompetenciát igyekeznek majd fejleszteni.

hirdetés

A fejlesztés a gazdaság szereplői, a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, és maga az önkormányzat közös munkájának eredménye. Például a géppark összeállítását is a legmeghatározóbb békéscsabai nyomdaipari szereplők segítségével tették meg, úgy, hogy az ne konkuráljon a helyi piaci szereplőkkel. A cél az volt, hogy olyan gépeket szerezzenek be, melyek segítségével a városban tarthatnak olyan projekteket, megrendeléseket, melyeket korábban nem tudtak elvállalni csak az ország távolabbi pontjain. Ezentúl viszont a régióban is megoldható lesz ezeknek a kivitelezése.

Az utóbbi években jelentősen felgyorsult a nyomdaipar fejlődése. Az eddigi képzés a városban, valamint az országban legelterjedtebb ofszet technológiát fedte le. Azonban egyre inkább foglalkozni kell a flexo nyomtatással is, ami főleg a csomagolóipar területén kezdte mag térhódítását. Ezért is van szükség az új gépekre, hogy a tanulók tudása is egyre szélesebb körű lehessen. Azonban olyan fogásokat kell megtanulnia a diákoknak, ami a duális képzésben nehezen megoldható. Ezért döntöttek úgy, hogy létrehozzák ezt az európai szintű képzőközpontot.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a területen a képzett szakemberekre. A kimutatható számok alapján van jövője ennek a szakmai tudásnak. Aki ma elvégzi a nyomdaipari képzést, az biztos állást kaphat az országban. Csak a megyében több mint száz cég dolgozik ebben az ágazatban és több mint ezerötszáz munkavállalónak biztosítanak munkát. Éppen ezért 2016 tavaszán, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel és a miniszterelnökséget akkor vezető Lázár Jánossal a Modern Városok Program Békéscsabát illető fejlesztési céljairól egyeztettek, a három pontból ez a fejlesztés volt az egyik, amire szinte azonnal rábólintottak.

 

Fotó: Körös Hírcentrum

„A Modern Városok Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy az álom valósággá válhasson. Egy 21. századi épületet és abban egy 21. századi szakképzést szeretnénk megvalósítani, mindezt egy 21. századi környezetben” – mondta el beszédében Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a mai napon megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a szakképzés nem csak jövőt biztosít a gyerekeknek, hanem azokkal a képességekkel is felruházzák őket, ami szükségessé teszi, hogy ebben a változó világban felnőttként is talpon tudjanak maradni.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, a munkavállalás világához a lehető legközelebb kell hozni az oktatást. Európa szintű képzőközpont megvalósításán dolgoznak és bíznak benne, hogy a vállalatoknak megfelelő tudással bíró szakembereket tudunk a későbbiekben biztosítani.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: Békés megyében erős és komoly háttérrel rendelkezik a nyomda- és csomagolóipar. „Ebben a húzóágazatban az utánpótlás komoly probléma. Szinte mindegyik cég fejlődik, munkaerőt szeretnének felvenni és ez a fejlesztés szolgálja az itt működő cégek munkaerő utánpótlás biztosítását. Több mint száz cég dolgozik a megyében ebben az ágazatban és több mint ezerötszáz munkavállalónak biztosítanak munkát” – fogalmazott.

A Szent-Györgyiben jelenleg több mint 130 nyomdász diák tanul. A szakma számára ők jelentik a jövőt, ez a tudásközpont nekik és az őket követő nyomdászgenerációknak épül. Névsorukat és a nyomdaipari munkaközösség gondolatait Gonda Ádám, az iskola diákigazgatója és egyben diákpolgármester-jelöltje helyezte el az időkapszulában, majd adta át Pölöskei Gáborné Helyettes Államtitkár Asszonynak.

Szarvas Péter beszédében kitért arra is, hogy 2016 tavaszán, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel és a miniszterelnökséget akkor vezető Lázár Jánossal egyeztetett a Modern Városok Program Békéscsabát illető fejlesztési céljairól, a három pontból ez a fejlesztés volt az egyik, amire szinte azonnal rábólintottak.

A másik két pont az M44-es megépítése és az iparterület bővítése volt. Mind a három fejlesztés Békéscsaba versenyképességét erősíti.

Kapcsolódó tartalom: