Magbank: a növények megőrzésén dolgoznak

magbank

Egy magbank termékenységi laboratóriumában kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.

Világszerte példátlan mértékben halnak ki növényfajok. Minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás. John Dickie, a nyugat-sussexi Wakehurstben működő Kew’s Millennium Magbank tudósa szerint az új módszer biztosítékot nyújthat a vadon élő növények megőrzésére – írja az MTI.

A magbank bomba-, áradás- és sugárzásbiztos tárolást nyújt a növényfajoknak. Egy kitűzött cél szerint 2020-ig a veszélyeztetett növényfajok 75 százalékát akarják elhelyezni a bankban. Ám az előrejelzések szerint ez valószínűleg nem teljesül, mivel sok magot nem lehet a megszokott módon tárolni. A Nature Plant folyóiratban közölt tanulmány szerint a növényfajok 36 százaléka esik ebbe a kategóriába, ebből 33 százalékot tesznek ki a fák és 10 százalékot a gyógynövények.

“Nem minden növény szárított magja tárolható fagyasztóban, a többi növényhez hasonlóan. Például a tölgyeknek és a gesztenyének olyan érzékeny magja van, hogy ha ezt kiszárítjuk, el is pusztul a növény – mutatott rá Daniel Ballesteros, a Millennium Magbank krioprezervációs (fagyasztva tárolt) rendszerének munkatársa.

A mélyhűtéses megőrzés során először kiemelik a növény embrióját a magból. Majd folyékony nitrogénben hűtik le nagyon alacsony hőmérsékletre. Ez lehetővé teszi, hogy az olyan fákat is, mint a tölgy, megőrizzék a jövő számára. A kutatók szerint azonban további beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a hagyományos magbankok mellett tökéletesítsék az új mélyhűtéses technológiát, és kialakítsák a megfelelő létesítményeket tároláshoz. A Millennium Magbank jelenleg mintegy 40 ezer vadon élő növényfajt tárol szárítva, mínusz 20 Celsius fokon.

Az őshonos növényfajok védelme, megőrzése hazánkban is fontos feladat, amivel három intézet is foglalkozik. A Növényi Diverzitás Központ a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankja. Közvetlenül a Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozik. Fő feladata az országos szántóföldi- és zöldségnövény génbank gyűjtemények fejlesztése, ezek agrobotanikai értékelő vizsgálata, dokumentálása és közreadása, a magok megőrzése. Ehhez kapcsolódik a hazai tájfajták, ökotípusok és populációk eredeti termőhelyen (in situ, on farm) történő fenntartásának szervezése és irányítása.

Az MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet Vácrátóton az ökológia, hidrobiológia és a botanika területén folytat alap- és alkalmazott kutatásokat. Emellett gondozza és fejleszti a gróf Vigyázó Sándor által az MTA-ra hagyományozott kastélypark területén létrehozott Nemzeti Botanikus Kertet. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafőn hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A nemzeti park igazgatóság elsődleges feladata, hogy feltárja és megóvja a természeti és kulturális értékeket, valamint segítse az ökoturizmus fejlődését – olvasható a Nemzeti Botanikus Kert honlapján.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.