Méz- és Mézeskalács Fesztivál Gyulán! Hangolódjunk az ünnepekre!

méz

Idén már 11. alkalommal szervezik meg a Méz- és Mézeskalács Fesztivált Gyulán, december 7. és 9. között. Megválasztják az év legjobb mézét, szakmai előadásokat tartanak, és persze a méz kóstolása sem maradhat el.

A különböző programokról dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere, Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke és Petrucza Zoltán, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület alelnöke tartott sajtótájékoztatót. A polgármester azzal kezdte a tájékoztatót, hogy ez a rendezvény már több mint egy évtizede része, a legédesebb része a gyulai adventi eseményeknek. Népszerű fesztiválról van szó, amely az őszi-téli időszakban is növeli a város vonzerejét. A méhész egyesület szakmai munkája is vitathatatlan, emellett számos csoportot, intézményt be tudtak vonni a szervezésbe, ami szintén dicséretes.

hirdetés
méz
Haász Ferenc és dr. Görgényi Ernő. Fotó: Körös Hírcentrum

A három nap programja már hagyományosan úgy épül fel, hogy az első nap a lovagrendeké. Magyarországon 14 mézlovagrend van, de a határon túlról is érkeznek majd rendek. Jelen lesz még a 2018-as év Mézkirálynője, aki részt vesz a népszerűsítő programokban – mondta el Haász Ferenc. A megnyitó után vonulnak fel a lovagrendek, majd egy fogadással és mézes szaunával zárul a nap. Szombaton szakmai előadások, bemutatók és vásár lesz, ezekre a programokra is várnak minden érdeklődőt. Vasárnap a gyerekek és családok kerülnek előtérbe. Iskolás és óvodás csoportok bemutatóját, Hevesi Imre bemutatóját láthatják a kilátogatók. De lesz kézművesfoglalkozás és arcfestés is.

Fontos pontja a rendezvénynek az Év Kiváló Magyar Méze verseny, melyre 2018-ban közel 300 minta érkezett magyar és határon túli készítőktől. Viszont a beérkezett mintamennyiség és -fajta mutatja, hogy nagyon hektikus volt az idei időjárás. Korán jött a tavasz, a méhcsaládok nem voltak erre még felkészülve – emelte ki újságírói kérdésre Petrucza Zoltán. A repce- és napraforgómézből érkezett nagyon kevés jó minőségű. A minták zsűrizése éppen a sajtótájékoztató időpontjában zajlott, a díjátadásra a szombati napon kerül majd sor. Egy másik, idén új megmérettetés a viaszgyertyaöntő verseny, ennek is szombaton délután lesz az eredményhirdetése.

 

A sajtótájékoztatót itt hallgathatják meg:

 

A dr. Görgényi Ernővel készült interjút itt érhetik el:

 

A Haász Ferenccel készült interjút itt hallhatják:

 

Szóljon hozzá!

7 + = 17