A mézfogyasztás népszerűsítése a fesztivál fő célja

December 7. és 9. között kerül megszervezésre Gyulán a 11. Méz- és Mézeskalács Fesztivál. A méhviaszgyertyák versenye és az Év Kiváló Magyar Méze verseny díjazott mintáinak kóstoltatása új elemként szerepel a programban.

A három nap programja a már kialakult hagyományokat követi. Pénteken délután a gyulai városházán lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyet a lovagrendek felvonulása követ. A gyulai várig vonulnak, ott pedig felavatják az új Mézlovagokat. A napot a Gyulai Várfürdő Mézes szauna varázsa zárja. Szombaton regionális szakmai nap és vásár kerül megrendezésre. Ezen alkalommal hirdetik ki a mézverseny eredményeit is – mondta el Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója.

Az előzetes hírek, és a méhek szempontjából az év első felében nem ideális időjárás ellenére az idei versenyre is éppen elég minta érkezett. Éppen annyi, amennyit a zsűri még tud értékelni, nem kellett plusz tagokat felkérni. A közel háromszáz mintából viszonylag kevés volt a repce és a napraforgó, ezen növények virágzásakor a méhek még nem voltak teljesen éberek és aktívak.

A szakmai előadások is érdekesek lesznek – nem csak a méhészeknek. Szó lesz a magyar méhészet helyzetéről, az osztrák méhészet technikáiról, és természetesen a méhek aktuális betegségeiről. Amire mindenki már nagyon kíváncsi, az egy méhészeti hanganalizátor és rendszerező applikáció bemutatása. Ez a fejlesztés nagyban megkönnyítheti a méhészek életét a jövőben. Sajnos a napraforgón tapasztalt méhelhullásra még nincs tudományos válasz, még keresik a kutatók az okokat. Ezt is nagyon várja már a méhésztársadalom.

Petrucza Zoltán, a fesztivál szervezője újdonságként említette a méhészeti termékek között megjelenő méhviaszt. A méhviaszból öntött gyertyáknak külön versenyt is szerveztek. Gyulához kapcsolódik az első méhviaszgyertya-öntő műhely, ennek a megmaradt eszközeit, tárgyait a helyi múzeum vette gondozásába. Most pedig a rendezvény látogatói is megtekinthetik.

A szervezők megosztották, hogy a szakmai találkozón túl az érdeklődő családokkal szeretnék megismertetni a mézek fajtáit és jótékony hatásait. Éppen ezért meg lehet majd kóstolni a mézversenyre érkezett variációkat is. A kóstolást azonban a méhészeknek is ajánlja Petrucza Zoltán, hogy fel tudják ismerni ők maguk is a különbséget a tájegységek mézei között.

A mézeskalácsok tekintetében is lesz újdonság a programok között. Egy mézeskalácsvárost szeretnének Gyulán létrehozni. Tulajdonképpen magát a fürdővárost szeretnék mézeskalácsból felépíteni. Egyelőre népszerűnek tűnik az ötlet a mézeskalács-készítők körében. A kész alkotást vasárnap, a gyermekprogramok idején mutatják be. A további részletekről tájékozódhatnak a rendezvény honlapján.

Az Árgyelán Jánossal és Petrucza Zoltánnal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

A korábban a témában íródott cikkünk ide kattintva elérhető.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.