Már a szakszervezetek is összefogtak

Fotó: Körös Hírcentrum

Egy héttel ezelőtt, december 12-én fogadta el a kormány a munka törvénykönyvének módosítását. Azóta tüntetések zajlanak a fővárosban és az ország több pontján. Helyi szinten is rendszeresen foglalkoznak a témával a politikusok.

hirdetés

Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor előterjesztését 130 igennel, 52 nemmel és 1 tartózkodással fogadta el az Országgyűlés. Már a Parlamentben kitört a káosz a szavazás idejében és azóta is tüntetések sora zajlik. Mint arról mi is beszámoltunk, több országgyűlési képviselő az MTVA székházában szerette volna a követeléseket a nyilvánosság elé tárni. Egyre több külföldi médium is foglalkozik az üggyel.

hirdetés

Az ellenzéki politikusok közül többen is úgy látják, ez a módosítás és a kiváltott felháborodás lehetőséget ad a közös gondolkodásra. A támogatottsági mutatók is változnak, erősödik az ellenzék. A Závecz Research friss kutatása szerint a Fidesznek november közepe és december eleje között 36-ról 35 százalékra csökkent a tábora. A Jobbik folyamatos visszaesése megállt, sőt a múlt havi 7 százalékról 9 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP továbbra is 7 százalékon áll, harmadik hónapja stabil a DK pozíciója is, a választókorúak 5 százalékának leginkább kedvelt pártja – számolt be az eredményekről az Index. Fontos megjegyezni, hogy a kutatást december 4. és 11. között végezték, azaz pont a túlóratörvény megszavazása, a tiltakozássorozat kezdete előtt.

A tiltakozás egy újabb lépcsőfokaként több szakszervezeti egység is összefogott. Közösen egy sztrájkelőkészítő bizottságot hoz létre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyes tagszervezetei – írja az Index.” A Magyar Szakszervezeti Szövetség kiemelten fontos feladatának tartja, hogy fellépjen a munka világára vonatkozó minden olyan szabály ellen, amely kizárólag a tőke érdekeit szolgálja. Azt pedig, hogy ezek a szabályok a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül, egyéni képviselői indítvány alapján kerülnek parlamenti vitára, egyenesen elfogadhatatlannak és sérelmesnek tartjuk.” – számol be honlapján a szövetség.

Hogy megismerhessék a magyar munkavállalók véleményét a kérdésben, elindították a Szakszervezeti Konzultációt. Ebben arra kíváncsiak, hogyan gondolkodnak a módosításról a magyar emberek. A konzultációról, népszavazásról már dr. Steinmetz Ádám országgyűlési képviselő is beszélt békéscsabai látogatásakor. A Jobbik Magyarországért Mozgalom is ebbe az irányba kíván lépéseket tenni. Erről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Békés megye abban az értelemben is érintett, hogy Herczeg Tamás, a megye egyik országgyűlési képviselője volt az egyetlen, aki Fidesz tagként tartózkodott. Később egy interjúban elárulta, csak hiba történt a szavazáson, egyetért a munka törvénykönyvének módosításával. Erről írt cikkünket itt találják meg. A képviselő arra kéri a lakosságot, hogy ha a módosítás miatt hátrányosabb helyzetbe kerülnek, bátran keressék fel, megteszi a szükséges lépéseket.

Nem kizárt, hogy erre idővel sor fog kerülni, ugyanis már érkeznek olyan hírek, hogy készülnek az első, 400 órás túlórára vonatkozó szerződésmódosítások. Ahogyan a hvg.hu írja, egy olvasójuk küldött el egy szerződésmódosítást, amely 2019. január 1-jétől lépne érvénybe egy kelet-magyarországi cégnél. A módosításban 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el. 5 százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni. “A túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni.” Egy nyírségi kisvárosban élnek, ahonnét nem tudnak elköltözni, mert nem kapnak elég pénzt a családi házukért, amiből egy nagyobb városban másik lakást tudnának venni. Négy éve dolgozik a módosítást belengető cégnél, eddig 250 óra túlóra volt előírva.

Budapesten és vidéken, többek között Békéscsabán is folytatódnak a tüntetések csütörtökön és pénteken. Az üggyel kapcsolatos további hírekről pedig mi is folyamatosan beszámolunk majd.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 5 = 2