Szarvas Péter: 2018-at a bő esztendők közé sorolhatjuk!

szarvas péter m44 Egyelőre még csak illusztráció, de nagyon várja már a lakosság az M44-est. Forrás: NIF Zrt.

A közélet bármely területét nézzük is, tavaly mindenhol történt fejlődés, fejlesztés Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester több olyanra is felhívta a figyelmet, ami nem egy év alatt valósul meg, és nem is csak a megyeszékhely életét teszi könnyebbé. Gondoljunk csak az M44-esre vagy a nyomdaipari képzőközpont, esetleg a Röplabda Akadémia kiépítésére.

A Modern Városok Program indított el többek között egy fejlődési hullámot. Ebben a kormány saját költségvetésből olyan projekteket finanszíroz, amelyeket a városok kértek és dolgoztak ki. A békéscsabai fejlesztésekről részletesebben itt írtunk. De más korszerűsítések is történtek: megújulhatott a Bánát utca, a város négy bölcsődéjéből kettő, itt férőhelybővítés is történt. Valamint kerékpárutak épültek, számos oktatási intézményben történt energetikai korszerűsítés – mondta el Szarvas Péter.

Békéscsaba a sport tekintetében is sokat adott a lakosságnak. Ha a sportolói teljesítményeket nézzük, akkor Márton Anitára mindenképpen büszkének kell lennünk, aki tavaly aranyérmes lett a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Ezzel ő lett a magyar atlétika első világbajnoka. Nem szabad megfeledkezni a röplabdacsapatról sem. A lányok megszerezték ötödik magyar bajnoki aranyérmüket, valamint másodszor is megnyerték a Közép-Európai Kupát. Külön öröm volt, hogy ez Békéscsabán történhetett.

Az oktatási infrastruktúra fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert ezzel is elejét lehet venni annak, hogy a fiatalok elköltözzenek a városból. Ezért kell a bölcsődétől a felsőoktatásig megfelelő alternatívát kínálni a családoknak. Az általános iskolák jól működnek, a Békéscsabai Tankerületi Központ tartja kézben őket. Középiskolai szinten sincs oka panaszra a csabaiaknak. A szakképzés tekintetében és a gimnáziumok tekintetében is vannak választási lehetőségek, megvan a minőségi oktatás. A felsőoktatásban volt egy jelentős változás 2018-ban. Új fenntartója lett a campusnak, a Gál Ferenc Főiskola vette át ezt a szerepet. Folynak a tárgyalások az Óbudai Egyetemmel is azért, hogy a nyomdaipari képzés még magasabb színvonalon működhessen itt, Békéscsabán – tette hozzá a városvezető.

A kulturális szektor számára is nagyon komoly forrásokat biztosít az önkormányzat a város költségvetéséből. Öt intézmény van, ezek állandó intézmények, állandó közalkalmazottakkal működnek. Több mint 500 millió forintot jelent ez. Megyeszékhely a település, ez olyan kötelezettségekkel is jár, hogy megfelelő színvonalú és számú programot, lehetőséget kell biztosítani a kultúra kedvelőinek. A kiállítások, előadások pedig a megye több településéről vonzanak érdeklődőket.

A fejlődés nem áll, nem állhat meg 2019-ben sem. Egyre többen választják állandó lakhelyüknek Békéscsabát, és őket is ki kell szolgálni a megfelelő, modern oktatási, kulturális lehetőségekkel – zárta gondolatait Szarvas Péter.

A polgármesterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.