Szarvas Péter: 2018-at a bő esztendők közé sorolhatjuk!

szarvas péter m44 Fotó: NIF Zrt.

A közélet bármely területét nézzük is, tavaly mindenhol történt fejlődés, fejlesztés Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester több olyanra is felhívta a figyelmet, ami nem egy év alatt valósul meg, és nem is csak a megyeszékhely életét teszi könnyebbé. Gondoljunk csak az M44-esre vagy a nyomdaipari képzőközpont, esetleg a Röplabda Akadémia kiépítésére.

A Modern Városok Program indított el többek között egy fejlődési hullámot. Ebben a kormány saját költségvetésből olyan projekteket finanszíroz, amelyeket a városok kértek és dolgoztak ki. A békéscsabai fejlesztésekről részletesebben itt írtunk. De más korszerűsítések is történtek: megújulhatott a Bánát utca, a város négy bölcsődéjéből kettő, itt férőhelybővítés is történt. Valamint kerékpárutak épültek, számos oktatási intézményben történt energetikai korszerűsítés – mondta el Szarvas Péter.

hirdetés

Békéscsaba a sport tekintetében is sokat adott a lakosságnak. Ha a sportolói teljesítményeket nézzük, akkor Márton Anitára mindenképpen büszkének kell lennünk, aki tavaly aranyérmes lett a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Ezzel ő lett a magyar atlétika első világbajnoka. Nem szabad megfeledkezni a röplabdacsapatról sem. A lányok megszerezték ötödik magyar bajnoki aranyérmüket, valamint másodszor is megnyerték a Közép-Európai Kupát. Külön öröm volt, hogy ez Békéscsabán történhetett.

Az oktatási infrastruktúra fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert ezzel is elejét lehet venni annak, hogy a fiatalok elköltözzenek a városból. Ezért kell a bölcsődétől a felsőoktatásig megfelelő alternatívát kínálni a családoknak. Az általános iskolák jól működnek, a Békéscsabai Tankerületi Központ tartja kézben őket. Középiskolai szinten sincs oka panaszra a csabaiaknak. A szakképzés tekintetében és a gimnáziumok tekintetében is vannak választási lehetőségek, megvan a minőségi oktatás. A felsőoktatásban volt egy jelentős változás 2018-ban. Új fenntartója lett a campusnak, a Gál Ferenc Főiskola vette át ezt a szerepet. Folynak a tárgyalások az Óbudai Egyetemmel is azért, hogy a nyomdaipari képzés még magasabb színvonalon működhessen itt, Békéscsabán – tette hozzá a városvezető.

A kulturális szektor számára is nagyon komoly forrásokat biztosít az önkormányzat a város költségvetéséből. Öt intézmény van, ezek állandó intézmények, állandó közalkalmazottakkal működnek. Több mint 500 millió forintot jelent ez. Megyeszékhely a település, ez olyan kötelezettségekkel is jár, hogy megfelelő színvonalú és számú programot, lehetőséget kell biztosítani a kultúra kedvelőinek. A kiállítások, előadások pedig a megye több településéről vonzanak érdeklődőket.

A fejlődés nem áll, nem állhat meg 2019-ben sem. Egyre többen választják állandó lakhelyüknek Békéscsabát, és őket is ki kell szolgálni a megfelelő, modern oktatási, kulturális lehetőségekkel – zárta gondolatait Szarvas Péter.

A polgármesterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

1 + 4 =