Így emelték vissza a gólyafészket az eredeti helyére (Videó)

gólyafészket Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt napokban Karcsitól és Klárától, pontosabban fészkük megbolygatásától volt hangos Békéscsaba.

Történt ugyanis, hogy február 20-án egy magánszemély kezdeményezésére a Bartók Béla út mellett található gólyafészket, az egyik oldalról a másik oldalon lévő oszlopra helyezték, a fészek korábbi helyéül szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra pedig egy beszállásgátló szerkezetet helyeztek el.

hirdetés

A művelet óriási felháborodást váltott ki a lakosság körében, hiszen tudni lehet, a fehér gólya makacs módon ragaszkodik korábban megépített fészkéhez, így szinte biztosra vehető volt, hogy nem fogják elfogadni új helyüket. A másik, és még ennél is fontosabb dolog, hogy a régi fészek helyén elhelyezett szerkezet képes lehet a beszálló, fokozottan védett fehér gólyán sérülést okozni.

Civilek, természetvédők, a Mályi Madármentő Állomás, de még Szarvas Péter polgármester is intézkedett azért, hogy az eredeti állapot mihamarabb visszaállításra kerüljön.

A több fronton elindított egyeztetésnek hamar meg lett az eredménye. Február 26-án visszahelyezték a békéscsabai gólyapár fészkét, annak eredeti helyére. A történtekről egyébként az Index is beszámolt.

A fészek visszahelyezéséről videót is készítettünk, íme:

 

Kapcsolódó tartalmak időrendi sorrendben:

Szóljon hozzá!

11 + = 19