A Vadászat éve az idei Békés megyében

vadászat Fotó: bekesijarasok.hu

A tervek szerint már idén szeptembertől két éves vadgazdálkodási technikus képzés indulhat megyénkben a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájában. Ezt dr. Takács Árpád kormánymegbízott jelentette be a vadászszövetség és a vadászkamara területi szervezete küldöttközgyűlésén. A hiánypótló képzés a szakmai szervezetek, a Gál Ferenc Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal együttműködésének köszönhetően valósulhat meg.

hirdetés

A Békés Megyei Kormányhivatal által meghirdetett Vadászat éve programsorozat alapvető célja, hogy közelebb hozzuk, jobban megismertessük az emberekkel a vadászatot, a vadásztársadalmat. A vadászat ugyanis nem úri passzió, hanem komoly gazdasági értékkel bíró tevékenység. Kihatással van a megye népességmegtartó erejére is. Nem a puska teszi az embert vadásszá, sokkal inkább az etika, a szakmai tudás, a kitartás, a rátermettség. És az ehhez kapcsolódó felelősségteljes magatartás, ami nélkül nem létezhet fenntartható vadgazdálkodás, jól működő agrárium – hangsúlyozta a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karának auditóriumában Takács Árpád.

hirdetés

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kifejtette: a kormányhivatalnak nem joga, hanem kötelessége együttműködni a vadászokkal. Hiszen eredményes vadgazdálkodás nélkül nem lehet sikeres a megye gazdasága, hiszen minden mindennel összefügg.

A Vadászat éve programsorozat keretében a kormányhivatal a kamarával és a vadászszövetséggel járványvédelmi vadászképzést, „Ismerd meg a vadászokat” elnevezéssel gyermektábort szervez. De a közfoglalkoztatási, illetve a pályaválasztási vásáron is bemutatkozhatnak az ágazat képviselői. A Békés Megyei Kormányhivatal is ott lesz az augusztus 18-án, Sarkadon megrendezendő Békés Megyei Horgász és Vadásznapon. A III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Tudományos Konferencián „A vadászat, mint a vidékfejlesztés egyik eszköze” elnevezéssel rendeznek szekcióülést.

Szokatlan egy intézmény vagyunk mi. A Gál Ferenc Főiskola a vetés, az aratás fő-iskolája. És annak az iskolája, hogy minden jó szándékot, minden jóakaratú embert megtartsunk a közjó javára, mi úgy mondjuk: szolgálatára. Most egy újabb képzési ág indulását készítjük elő, ez a vadászati képzés, ami számunkra hivatásképzés, vagyis a magas szintű szakismeretek mellett a nevelés terepe – húzta alá köszöntőjében dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora. – Mi vidékben gondolkodunk. A vidék megtartó erejét nemcsak társadalmilag, hanem hasznos képzésekkel is igyekszünk növelni. Ez természetes, hogy a mezőgazdasági termelés mellett a vadgazdálkodásra, az aranykalászos gazdaképzés mellett a vadász képesítést is nyújtó vadgazdálkodási technikus képzésre is gondolunk. Mindezt akár már 2019 szeptemberétől – nyomatékosította a rektor.

Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete elnöke az idejétmúlt egyesületi forma helyett időszerűbb működési modellek kidolgozása mellett érvelt. Az idei év kiemelt feladataként határozta meg kommunikációs tevékenységük erősítését is, úgy fogalmazott: láthatóvá akarják tenni magukat. Dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója, valamint dr. Ráfi Péter osztályvezető a vadászati tevékenységgel összefüggő adózási kérdésekről tartott előadást – számolt be a bekesijarasok.hu.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

86 + = 95