Gyula és Nagyszalonta kulturális együttműködése során készül el a Toldi című rövidfilm

Toldi, Gyula Fotó: Körös Hírcentrum

Április 17-én, Gyulán a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartották meg a ROHU-280 Co-cultured projekt nyitórendezvényét, ahol ismertették a Kulturális együttműködés Nagyszalonta-Gyula határmenti térség lakossága körében című projektet, melynek következtében leforgatják a Toldi című rövidfilmet. Az eseményen a projekt ismertetése mellett az alkotó csapatot is bemutatták.

hirdetés

Elsőként Kónya István, Gyula város alpolgármestere, majd Török László, Nagyszalonta polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Török László elmondta, hogy Arany János városából Erkel városába érkezve örömmel látja, hogy Gyula városa egyre jobban fejlődik, szépen gyarapodik és örül annak is, hogy a város vezetése a lelkek gyarapítására is gondot formál. „Ez a program, tulajdonképpen a mi közös történelmünk egy egy rész is, így hát Gyula város önkormányzata megemelte ezt a hatalmas malomkövet” – fogalmazott. Hozzátette, hogy büszkék arra, hogy a gyulaiak nem felejtik el azt a küldetésüket, hogy erősítsék az együttműködésüket, hiszen a nyelv és a kultúra összeköti ennek a régiónak a közösségét.

hirdetés

A projektet Patricia Ivanciuc, Nagyszalonta jegyzője ismertette. A jegyző asszony elmondta, hogy ez egy máris sikeres projekt, mely a két település együttműködését célozza meg, hiszen ennek a pályázatnak a fő célja az, hogy a két település lakossága meghallják egymás hangját és kiépüljön egy fenntartható, határon átnyúló együttműködés a két település között. Ennek a legfontosabb eszköze a kulturális együttműködés. Beszámolt arról, hogy a programmal kapcsolatban már 2017-ben folytatott egyeztetéseket a két település, a pályázat pedig a tavalyi év során november 1-jén készült el, amelynek a megvalósítási határideje 2019. október 30-a. A jegyző asszony elmondta, hogy a projekt megnyitó ünnepségét megelőzően komoly előkészületi munkán vannak túl, majd ismertette a pályázat nagyszalontai projektelemeit. A májusban megrendezésre kerülő múzeumok éjszakáján az Arany János Múzeumba és a Román Tájházba látogatókat interaktív tevékenységekbe fogják bevonni, illetve a szintén májusban Nagyszalontán, a Román Tájházban megrendezésre kerülő kalákaesten a látogatókat bevonva népi hagyományokat fognak feleleveníteni. Júniusban pedig az Arany János Múzeum kertjében egy színház fesztiválon vehetnek részt az érdeklődők, amely rendezvény szervezésében az Arany János Kulturális Egyesület fog segítséget nyújtani. A pályázat keretében utolsóként megrendezett rendezvény egy filmfesztivál lesz augusztusban, ahol sor kerül a Gyulán készülő rövidfilm premier bemutatójára. A filmfesztiválon ezen kívül még 3 román nyelvű és 3 magyar nyelvű film kerül bemutatásra.

Kónya István elmondta, hogy már novemberben összeállt az alkotói csapat és december folyamán elkezdték írni a forgatókönyvet. Ffelvették a kapcsolatot a Romis Blokk Media Group Zrt.-vel, akik segítséget nyújtanak a technikai megvalósításban. A filmhez lezajlott a szereplőválogatás, megkezdődtek az olvasópróbák is. Valószínűleg egy 45 perc hosszúságú film fog készül, mely elsősorban oktatási segédanyagnak készül a magyar szakos pedagógusok számára, de a hazai filmes szakma elismerésének a megszerzése is a célok között szerepel.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Magyarországon eddig a Toldit soha senki nem filmesítette meg, így már most magukra vonták a hazai filmes és színházi szakma figyelmét egyaránt.  A gyerek szereplők között jó néhány ismert színész és előadóművész szerepelni fog: Kovács Vanda (Toldiné), Koncz Gábor (kovácsmester), Reviczky Gábor, Fekete László (cseh vitéz) valamint a Magna Cum Laude frontemberei, Szabó Tibi és Kara Misa egy humoros jelenetben fognak szerepet vállalni, amelyről az alpolgármester egyelőre többet nem árult el. Toldi Miklós szerepét Berndt Richárd fogja alakítani.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

15 − = 5