Szarvas Péter: nőtt az óvodába iratkozó kisgyermekek száma

szarvas péter Fotó: Körös Hírcentrum

Április 18-án tartotta meg soron következő ülését Békéscsaba képviselő-testülete. Az ülés után Szarvas Péter polgármester közgyűlés-értékelő sajtótájékoztató keretében számolt be a legfontosabb témákról. A napirendi pontok között szerepelt többek között a következő tanév óvodai csoportjainak meghatározása és a bérlakás-állomány bővítése.

hirdetés

A városvezető megosztotta, hogy a testület még a napirend előtt kifejezte együttérzését a párizsiakkal a Notre-Dame-tűzesettel kapcsolatban. Mint már arról beszámoltunk, 1000 eurónak megfelelő összeget ajánl fel a város a rekonstrukcióra.

hirdetés

Tárgyalták a 2019/2020-as óvodai nevelési évben indítható óvodai csoportok számát. A város összesen nyolc óvodai intézményt tart fent, összesen 18 tagintézménnyel. Ezen a nyáron 388 kisgyermek hagyja ott az óvodákat, hogy elkezdje az iskolát. Viszont ősszel 394 gyermek el is kezdi majd az óvodát, ami pozitív tendenciára utal. Ez a szám pedig a nem önkormányzati fenntartású intézmények beiratkozóival együtt valójában 437.

Foglalkoztak továbbá a város bérlakás-állományának bővítésével is. Jelenleg 506 bérlakása van az önkormányzatnak, de a szociális szempontból rászorulók száma még így is magas. A bővítés tényével egyetértett a városvezető, azonban nem az előterjesztett módon. A terv szerint egy vállalkozó felépített volna minimum 20 bérlakást, ezeket az önkormányzat pedig 20 évre bérelte volna, hogy aztán csökkentett áron a rászorulóknak kiadja, kifizetve a különbözetet. Ha kell, időközben a felújításokat is a város vállalta volna. Ez mindenképpen nagyon sokba került volna az önkormányzatnak.

Ismét téma volt a DAKK Zrt. 2015., 2016., és 2017. évi vesztesége, és a 2018-as beszámolója. A cég összesen 55 millió forintos veszteségtérítési igénnyel lépett fel. Egy szakértő véleményezte, hogy a városnak egy ilyen esetben milyen mozgástere van. A város 22 millió forint megfizetését vállalta. A tavalyi beszámolóval kapcsolatban megjegyezte a polgármester, hogy ebben ismét 50 millió forintos plusz követelést fogalmazott meg. 224 millió forintot már kifizetett a város a 2018-as működésre, a buszközlekedés zavartalansága érdekében. Erről a követelésről még lesznek egyeztetések.

A Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának idei prémiumkiírása ismét napirendre került. Szarvas Péter szerint most sem kértek olyan többletteljesítményt tőle, amelyek túlmutatnának a napi feladatokon, ami miatt valóban járhatna a prémium.

A Ligeti sori óvoda és a Trefort utcai kollégium energetikai korszerűsítése esetében most sem tudtak eredményt hirdetni. A beérkezett pályázatok még mindig túl magas költséggel számolnak a rendelkezésre álló forráshoz képest. Új beszerzési eljárást írnak majd ki.

A Karácsonyi Vásár megszervezését szintén napirendre tűzték. Korábban létrehozott egy munkacsoportot a közgyűlés, amely most letett egy javaslatot, hogy milyen elemekkel gazdagodjon idén a rendezvény. Végleges döntés még nem született a lebonyolításról.

A sajtótájékoztató felvételét itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

90 − = 82