Nevelőszülők toborzása volt a cél Békéscsabán

nevelőszülő Fotó: Körös Hírcentrum

A nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos programsorozat, a Befogadlak, április 30-án egy újabb állomáson Békéscsabán fogadta az érdeklődőket.

hirdetés

A fél éve útnak indult programsorozat azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet a nevelőszülői hivatásra, áldozatos munkájukra, és hogy minél több nevelőszülő segítse az olyan gyermekeket, akiknek nem adatott meg, hogy biztonságos családi környezetben nevelkedhessenek. A „Befogadlak” lassacskán a végéhez közeledik, és ahogy Békéscsabán is, más megyeszékhelyen is kampányoltak az ügy mellett.

Dr. Simon Attila az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára az előadáson elmondta, Magyarországon 20-21 ezer olyan gyermek vagy fiatal van, aki az állam gondoskodására szorul. Az állam önmagában erre nem képes, hanem két intézménnyel tudja ezen feladatát ellátni. Az egyik a gyermekotthon, a másik pedig a nevelőszülőség.

Fotó: Körös Hírcentrum

A kormány megkérdőjelezhetetlen álláspontja, az, „hogy minden gyermeknek a családban a legjobb”, akkor is, ha a vér szerinti családjából ideiglenesen kiesik. Így nem véletlen, hogy ennek a toborzó kampánynak a lényege, és célja az, hogy minél többen vállalják ezt a hivatást.

Az országban 5300 nevelőszülő van és a saját munkája, családja mellett segít a rászoruló gyermekeknek. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy minden családban elférhet egy vagy akár több nevelt gyermek is. Ez egy olyan társadalmi felelősségvállalás, ami biztosítja, hogy a gyermekek biztonságban, szeretetben nőhessenek fel, akár visszatérve a vér szerinti szüleikhez, akár nevelőszülőknél nevelkedve, és maguk is teljes értékű felnőtté váljanak. Ezek a szülők annak a tudatában fogadják be a gyerekeket, hogy egy bizonyos idő múlva visszakerülhetnek a vér szerinti családjukba. Ám egy érzelmi kötődés mindenképp kialakul, ami valamekkora áldozatot követel tőlük, de fennáll a lehetősége annak is, hogy a gyermek olyan közegbe kerül, ahol ha szüksége van rá segítséget kaphat akkor is, ha már visszatért a vér szerinti családjához.

Jelenleg az állami gondozottak száma 21 000 körül mozog, akiknek körülbelül 70%-a már jelenleg is nevelőszülőnél van. Békés megyében 155 nevelőszülő van, amivel bőven az országos átlag fölött van, ami jelenleg 77%. Ezzel olyan mintát mutat az ország többi részének, amit mindenki követhet. Bár a program létrehozói tisztában vannak vele, hogy nem fog minden gyermek nevelőszülőkhöz kerülni, sokak élethelyzete miatt nem engedhetik meg, és a gyermek érdekeit sem szolgálja, hogy ilyen terhet vállaljanak magukra, azonban törekednünk kell arra, hogy minél több gyermek szerető, gondoskodó családba kerülhessen.

Fotó: Körös Hírcentrum

A köszöntőbeszéd után a kampány elején meghirdetett „Lehetetlen nincs” című országos rajz- és kisfilm pályázatának megyei díjátadójára került sor.

A Békés megyei díjazottak az első korcsoportban:

I. Szabinyái Mercédesz Arabella
II. Hegyközi Viktória
III. Fülöp Melinda

Második korcsoportban:

I. Rostás Mercédesz
II. Csatári Zoltán
III. Lipcsei Larissza

Harmadik korcsoportban:

I. Rádai Terézia
II. Ökrös Barbara

A programot Budapesten fogják zárni május 19-én a Várkert Bazárban, ahol hazai sztárok is fellépnek, valamint Oláh Gergő előadásában egy erre az alkalomra írt dal is felcsendül majd.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

53 − = 52