Egymilliárd forintból újulhatott meg Békéscsaba

Zöld Város

Békéscsabán megvalósult a Zöld Város kialakítása nevű projekt, a mai napon a Munkácsy-negyed projektátadó rendezvényen mutatták be a fejlesztéseket, amely Európai Uniós támogatásból valósulhatott meg.

hirdetés

Első sorban olyan köztéri fejlesztések jöttek létre, amelyek zöldítést, zöld felület növelést, felújítást jelentettek, valamint családbarát, klímabarát fejlesztési elemeket valósítottak meg a projekt keretében. „2014-2020 között, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 13,8 milliárd forintos területi operatív fejlesztési programon belül részesült támogatásban, amit 2016-ban a kormány kiegészített 2 milliárd forintos felújítási kerettel. Tehát majd 16 milliárd forint állt rendelkezésre ahhoz, hogy különböző programokat, fejlesztéseket hajtsunk végre a városban” – kezdte Dr. Fernczi Attila, tanácsnok, a pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság elnöke.

hirdetés

Ezen célból 2017-ben a Városfejlesztési Kft-vel Békéscsaba Városa szerződést kötött, és a Kft. koordinálja, szervezi valamint irányítja a programokat. Ennek a majd 59 programelemnek volt az egyik része a Munkácsy-negyed fejlesztése, a Belváros Rehabilitáció hármas üteme. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a város egyre inkább kezd olyan széppé válni mint a külföldi osztrák vagy német kisvárosok és alig lehet ráismerni a korábbi kinézetére.

„Ugye három üteme volt a Belváros rehabilitációnak, a harmadik ütem ért most véget és sokféle dolgot mondhatunk, hogy hogyan változott a város: egyrészt megszépült, megújult, biztonságosabbá, komfortosabbá, zöldebbé, élhetőbbé és játékosabbá vált, most hogy a játszótér még nagyobb lett. Szóval olyanná vált a belvárosunk, amire azt hiszem, hogy mindannyian büszkék lehetünk.”

„Arra törekedtünk, hogy a családoknak, fiataloknak kedvező közterületeket, találkozási helyeket alakítsunk ki a projekt keretében. A projekt 1 milliárd forintból valósult meg, 2017 október végén kezdték el a kivitelezési munkákat és egészen 2018 szeptember végéig tartott” – mondta el Dr. Sódar Anita a Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője. „Azért került sor a mai napon a projektzárásra, mert a Kossuth-tér fejlesztési elemének a részét képezték még évelő és egynyári növényeknek a kiültetése is, és természetesen ezt a téli időszakban nem tudtuk megoldani.”

Az egyik legfontosabb terület a Széchenyi-liget és környezetének fejlesztése volt, ahol különböző rekreációs elemeket alakítottak ki a lakosság számára, valamint az ehhez tartozó játszóteret is bővítették. A kültéri rekortán futópálya megvalósítására is sor került. Ezen felül fejlesztették a Gőzmalom teret, az Aradi vértanúk ligetét valamint a Beliczey-kertet is rehabilitálták. Bele tartozott még az Élővíz csatorna partja, tanösvények, a Kossuth téri volt állomásépület felújítása valamint a Hunyadi tér rekonstrukciója is. A fentiekkel összesen 78 000 m² közterület újult meg a belvárosban, amiből több mint 50 000 m² terület tartozik a zöld területbe, tehát teljesült a kitűzött cél a környezet fenntarthatóságra vonatkozóan.

A szoborsétány, valamint az élővíz csatorna partján a sokat megélt kacsamama és kicsinyei szobor is felújításra kerül, ezen felül ülőfelületek, sétány szépíti a környezetet. A belváros rehabilitáció folytatásaként 2019-2020-ban a Modern Városok Programban fog megvalósításra kerülni a Munkácsy-negyed kivitelezése, amely jelentős fejlesztést jelent a belváros részére.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 3 = 5