Több milliárd forintos fejlesztésben gondolkodnak a békéscsabai szakképzés vezetői

BSZC, szakképzés, Békéscsaba Fotó: Körös Harcentrum

A következő 2-3 évben mintegy 5 milliárd forintos, a költségvetésen felüli, pályázati és más fejlesztési forrást felhasználását tervezik a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) vezetői – mondta Mucsi Balázs, a centrum nemrég újabb négy évre kinevezett főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Az eseményen bemutatkozott Uhljár Erik, a centrum ugyancsak a közelmúltban kinevezett kancellárja is. Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP), kijelentette: a kettős vezetéssel tovább erősödhet a szakmai munka a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. Az új rendszerben az oktatói munkát továbbra is a főigazgatók fogják irányítani, ám a gazdasági kérdések zöme, az újonnan bevezetett rendszernek megfelelően a kancellár kompetenciájába kerültek – tette hozzá. Kulcsfontosságú, hogy a két vezető összehangolja tevékenységét – mondta a politikus. Mucsi Balázs ismertetése szerint a centrumhoz Békéscsaba nyolc szakképző iskolája tartozik, ahol több mint 6000 diák oktatását végzi csaknem 830 pedagógus és technikai munkatárs. Ez Dél-Alföld egyik legnagyobb ilyen képző központja. Kiemelte: az itt tanuló diákok évek óta dobogós helyeken szerepelnek az országos szakmai versenyeken.

hirdetés

A diákok közül többen az Erasmus+ program keretében külföldön is képezhetik magukat. A program keretében évente mintegy 300 diák és pedagógus fordul meg Európa szinte mindegyik országában szakmai gyakorlaton. A BSZC nem csak küldő, hanem fogadó intézmény is. A napokban például észt diákok töltik gyakorlatukat Békéscsabán. Uhljár Erik szerint a BSZC-nek fontos szerepe lesz a kormány által tervezett ágazati képzési központok kialakításába, de – illeszkedve a kormányprogramhoz – egyre komolyabb szerepet kell ellátniuk a térségben a mikro-, a kis- és közép-, valamit a nagyvállatok szakemberellátásában is.

Mucsi Balázs:

 

Uhéjár Erik:

 

Herczeg Tamás:

 

Kapcsolódó tartalom:

 

MTI

Szóljon hozzá!

56 + = 63