Átadták az új gyulai gyermekosztályt

Fotó: Körös Hírcentrum

A mai napon ünnepélyes keretek között adták át a Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekgyógyászati osztályát, amely a Kárpát utcából költözött a kórház épületegyüttesébe.

hirdetés

Az ünnepi műsort követően köszöntő beszédet mondott Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Dr. Gondos Miklós főigazgató, Dr. Takács Árpád kormánymegbízott és Dr. Becsei László főigazgató főorvos. Az ünnepség végén az “anyák megmentőjének”, Semmelweis Ignácnak a szobrát avatták fel az épület előtt. A szobor avatás során Dr. Párducz László, szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos, gyermekgyógyász szakorvos mondott beszédet.

hirdetés

Elsőként Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte a Gyermekkórház történetét, annak megalakulásától kezdve.“1899 a kezdete a gyulai, úgynevezett gyermekellátásnak ”kezdte a képviselő, majd beszámolt a Gróf Almásy Dénesné gróf Károlyi Ella, a Fehérkereszt Egyesület elnökének az adományáról, akinek köszönhetően létrehozták az első menhelyet Gyulán a szent István út 36. szám alatt, amely elkezdte működését. 1903-ban az egyesületi kereteket kinőtte ez az ellátási forma, így ezt követően a Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyként folytatta a tevékenységét, 1923-ban költözött az intézmény az úgynevezett Széll Villába a Kárpát utcába. 1953-ban Gyulai Gyermekvédő Intézetté alakítják a menhelyet, majd  1969. január 1-jén a Megyei Kórház gyermekosztályává nevezték ki a Kárpát utcai épületet. “Ötven évnyi fáradozásba telt az, hogy most itt lehetünk és beköltözött erre a telephelyre. Ennek a reménye tíz évvel ezelőtt csillant fel” – fogalmazott. Végül örömét fejezte ki, hogy ennek a sikernek, a beruházásnak és egyáltalán a kórház életének a részese lehetett, majd mind a dolgozók, mind az ellátottak számára azt kívánta, hogy lelje örömét ebben a beruházásban.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott úgy véli, Békés megyében nincs olyan család, amely valamilyen módon ne kötődne a gyulai kórházhoz. Mint elmondta a mai napnak az üzenete az, hogy a kórháznak nem csak múltja, de jelene és jövője is van. Beszédében elismerését fejezte ki Gyula városának az adományozó közössége iránt, említést téve a nemrégiben átadott koraszülött mentőautóra hivatkozva.

Dr. Becsei László főigazgató főorvos avató beszédének elején a gyermekosztály anyaintézménybe való átköltöztetésének a fontosságát hangsúlyozta, hiszen a korábbi 3 km-es távolság a szülész-nőgyógyászat és a gyermekosztály között jelentős hátrányt jelentett. “Ebben az épületben közvetlen összeköttetésben lesz az újszülött osztály és a gyermekgyógyászati osztály. Az új osztály életkoronkénti struktúrális tagozódásának előnyei megmaradtak, a részlegek berendezése, díszítése életkoronként igazodik, a gyermekek életszakaszokhoz kötött igényeihez alkamazkodik csakúgy, mint a gyermekszoba kialakítása otthon a családban. Ápolási szempontból megközelítve a higiénés rendszabályok is sokkal jobban betarthatók, ami a betegbiztonságot tekintve elsődleges” – számolt be a főigazgató.

A korábban a külső telephelyen 21 kórterem működött, míg az új épületben 39 kórteremben tudják majd az ellátást biztosítani. A gyermekszakrendelők területe világos, gyermekbarát, valamint az ellátásra való várakozási időben is kényelmes körülményeket teremtettek. Nyolc osztályon, 71 ágyon mindegyik mellé biztosítható vendégágy, tehát az ellátás során a szülők bent tartózkodhatnak a gyermekeikkel. Tizennyolc szakrendelés működik, külön sürgősségi, külön gyermek röntgen és külön gyermek ultrahang vizsgáló működik. Az osztályon 88 szakdolgozó és 23 orvos dolgozik jelenleg. A főigazgató nagy örömmel jelentette be, hogy 6 rezidens is dolgozik az osztályon és egy szakgyakornok is tevékenykedik, aki rövidesen szakvizsgát fog tenni, de az év orvosa címmel kitüntetett Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed is az osztályon végzi a munkáját.

A főigazgató elmondta, hogy a mai napon nemcsak a gyermekosztály átadását ünneplik, de megújult a szülészeti-nőgyógyászati osztály is, így a két osztály most már egy helyen, szerves egységben végzi gyógyító munkáját. Az épület tömböt – a Semmelweis Ignác után -, Semmelweis tömbnek keresztelték el, valamint szobrot is állítottak róla az épület előtt, hiszen tavaly volt Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója. A beszédeket követően a kórház lelkésze, valamint az evangélikus és a katolikus egyház képviseletében a lelkész és az atya is megáldotta az épületet, majd felavatták a Semmelweis szobrot. 

hirdetés

Szóljon hozzá!

5 + 3 =