A Porsche elkészített egy F1-re alkalmas motort

porsche, autó Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a Porsche épített és tesztelt egy motort, mely alkalmas lenne a Forma-1-es szereplésre, és jó alap lehet egy esetleges 2021-es nevezésre.

Korábban is volt már szó róla, hogy a német márka fontolgatja az F1-ben való részvételt, végül azonban letettek róla. Ráadásul még a WEC-es LMP1-es programjukat is dobták annak érdekében, hogy a Formala E-re koncentrálhassanak. A Porsche motorsport főnöke, Fritz Enzinger az Autosportnak elmondta, hogy még az LMP1-ből (ahol két literes négyhengeres motorral versenyeztek) való kilépés előtt egy F1 kompatibilis hathengeres motoron is dolgozott.

hirdetés

“2017-ben voltak olyan jelek, hogy változni fognak a Forma-1 szabályai és hogy a kipufogógázból való energia visszanyerő rendszer (MGU-H) nem kell majd.” – mondta Enzinger. “2017-ben a Porsche tagja volt az FIA gyártókat tömörítő bizottságban, és részt vett a megbeszélésekben a 2021-től érvénybe lépő Forma-1-es szabályokról.”

“Egyrészt részesei voltunk ezeknek a munkacsoportoknak. Másrészt a srácok fejlesztettek egy hathengeres motort a WEC-re. Persze gondoltunk rá, hogy mit kell változtatnunk rajta, hogy használni lehessen a Forma-1-ben.”

A Porschénál egy 40 fős LMP1-es csapat dolgozott a hathengeres erőforráson. 2017-ben aztán világossá vált, hogy a WEC program ugrik, és a Formula E felé fordulnak. A hathengeres motort azonban még nem engedték el, mivel egy F1-es motor MGU-H nékül szupersportautókba is alkalmas lehet.

“2017 végén kaptunk egy konkrét rendelést az anyavállalattól, hogy fejlesszünk tovább egy nagyon hatékony hathengeres motort, az LMP1-ből való kiszállás ellenére is. Nem csak papíron, hanem ténylegesen és azzal az elképzeléssel, hogy ezt a motort 2019-ben teszteljük.”

Enzinger szerint a szóban forgó motor “készen van és futópadon fut”.

Racingline.hu

Szóljon hozzá!

30 + = 38