A jövő évi költségvetésben jelentősen támogatják a családokat

költségvetésben Fotó: Botár Gergely/kormany.hu (archív)

A tervek szerint a jövő évi költségvetésben minden eddiginél több forrás jut a családok, a fiatalok életkezdésének támogatására. Mindez azt jelenti, hogy az idei esztendő és a jövő év is a családokról szól – közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, egy hónap múlva indul a családvédelmi akcióterv, kibővülnek a családtervezést és az otthonteremtést segítő támogatások. Kifejtette, július 1-től elérhető a gyermekvállalást tervező házaspárok számára a babaváró támogatás. Ennek keretében 10 millió forintnyi szabadon felhasználható kölcsönt vehetnek fel a fiatalok. Amennyiben három gyermekük születik, a kölcsön teljes összegét elengedi az állam.

Két gyermek vállalása esetén 30 százalékos a jóváírás, vagyis a hitelnek csak a 70 százalékát kell visszafizetni – fűzte hozzá. Ugyancsak elérhetővé válik a legalább 3 gyermeket nevelő családok számára az autóvásárlási támogatás. Ez új, legalább 7 személyes autó vásárlása esetén 2,5 millió forint támogatást jelent. A Nagycsaládosok Országos Egyesületénél már kétezren jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel – mondta.

Az otthonteremtési program kibővítése nyomán már használt lakás vásárlására is igénybe vehető a csok-támogatáshoz kapcsolható kölcsön. Ez két gyermek esetében 10 millió, három gyermekre pedig 15 millió forint – sorolta. További segítséget jelent, hogy két gyermek érkezése esetén az állam egymillió forintot, három gyermek esetén 4 millió forintot, minden további gyermekre pedig 1-1 millió forintot ír jóvá a fennálló jelzálog hitelekből – ismertette. A jövő év elején induló intézkedések között említette a nagyszülői gyed bevezetését, illetve januártól személyijövedelem-adó mentességet élvezhetnek azok a nők, akik életük során négy gyermeknek adtak életet – írja az MTI.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!