Gímszarvas-borjú született a Körösvölgyi Állatparkban

gímszarvas Fotó: Urbancsok Éva

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában a közelmúltban ismét egy új apróság született: az egyik gímszarvas tehén egészséges borjúnak adott életet. A pöttyös jövevény már a látogatóknak is bemutatkozott.

hirdetés

A gímszarvasok a Körösvölgyi Állatpark első lakói közé tartoznak, már a 2014-es megnyitáskor megcsodálhatták őket a vendégek. A karámnak jelenleg hat lakója van: a tenyészállatok (egy bika és két tehén), a tavalyi szaporulat (egy ünő és egy fiatal bika), valamint a most született borjú, melynek ivarát egyelőre még nem tudják. A létszám azonban hamarosan csökken, ugyanis a tavalyi borjak a Szegedi Vadasparkba költöznek.

hirdetés

A legújabb családtag május 24-én született, és ahogyan ez a szabad természetben is szokás, anyja két hétig fektette a kifutó hátsó részében, a bokrok között. Mostanra azonban már lábra állt és szorgalmasan követi anyját, így az Állatpark látogatói is megfigyelhetik.

A gímszarvasok 240 napi vemhesség után hozzák világra borjukat, melynek testtömege elérheti a 15 kilogrammot. A kicsik 2-3 hétig egy helyben fekszenek, anyjuk így óvja őket a ragadozóktól. Mikor lábaik már kellően megerősödnek, talpra állnak, és önállóan is képesek menekülni a támadók elől. Általában négy hónapos korukig szopnak, de már három hónaposan elkezdenek füvet is enni. Kezdetben barna alapon fehér pöttyösek, majd 6-8 hónapos korukban színük vörösesbarnára változik.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

hirdetés

Szóljon hozzá!

66 + = 73