Az Alföldvíz Szakszervezet a vízügyi szektor megmentéséért tüntetett

alföldvíz Fotó: Mérce

Az Alföldvíz Szakszervezet hétfőn jelentette be, hogy más eszközök híján demonstrációt szervez Orbán Viktor irodája elé a Budai Várba. A cég súlyos anyagi gondokkal küzd, aminek következtében akár fizetésképtelenné is válhat – írja a Mérce.

hirdetés

A hazai vízszolgáltatók kiadásai egyre nőnek, ellenben a bevételek ettől elmaradnak. Különböző jogcímeken közel egymilliárd forintot vonnak el az Alföldvíztől, eközben pedig a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek. A szakszervezet szerint így is rendkívül alacsony bérekért kénytelenek dolgozni a munkavállalók. Idén történt meg először, hogy egyáltalán nem kaptak fizetésemelést, emiatt várhatóan az eddiginél is többen fognak felmondani.

hirdetés

„Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, ugrásszerűen megnövekedett a pszichoszociális kockázat” – írják. Jáger János, az Alföldvíz Szakszervezet ifjúsági szervezetének vezetője a Mércének elmondta, hogy az elmaradt béremelés miatt (az Alföldvíz Zrt.-nél nettó 192 ezer forint az átlagbér) nincs jövőképük a dolgozóknak. „Lassan kiöregszik az ágazat. Az oktatásban megmutatkozik, hogy erre a szakágra egyre kevesebb a jelentkező. A nyugdíjba vonuló kollégákra nincs utánpótlás, vagy ha van, az már nem rendelkezik szakirányú végzettséggel” – írja Jáger.

Jáger saját példáján keresztül szemlélteti a cégnél fennálló bérhelyzetet: „Én, aki 11 éve dolgozom az ALFÖLDVÍZ Zrt.-nél vízügyi technikus végzettséggel, a májusi hónapban, fizetett ünnepnappal, éjszakai készenléttel kaptam 16 munkanappal plusz egy ünnepnappal 146 ezer forint nettó jövedelmet. Ez sajnos a jelen álláspont szerint nem elég arra, hogy az életben előre tudjak lépni, tervezni, ebből félrerakni, vagy egy családdal meg lehessen élni.”

A szakszervezet korábban már többször is levélben fordult Orbán Viktorhoz (összesen három alkalommal), de választ ezekre nem kaptak. Ezért döntöttek végül a tüntetés mellett. Ennek a végén át akarták adni a petíciót személyesen a miniszterelnöknek, aki viszont nem jelent meg, ezért a képviselője vette át.

A tüntetést megelőzően a szakszervezet küldött egy negyedik levelet is a miniszterelnöknek. Erre ezúttal érkezett válasz. Azt az ígéretet kapták, hogy hétfőn egyeztetésre mehetnek a kormány képviselőivel. „Lesz tárgyalás, egyeztetés, remélhetőleg lesz anyagi következménye is” – reagált erre a fejleményre a demonstráción Miskéri László, a szakszervezet titkára.

Jáger János a tüntetésen is felszólalt. Azt hangsúlyozta, hogy a vállalat dolgozóinak jelentős részének bére csak a garantált bérminimumot éri el. Ez nem elegendő ahhoz, hogy fiatal dolgozók csatlakozni akarjanak az ágazathoz. „Ezért a pénzért inkább elmennek a magánszektorba, vagy más pályát választanak. Demonstrációnk célja, hogy az átlagkereset megemelésével megmentsük a vízügyi szektort a jövőben!” Miskéri is elmondta, hogy egymás után hagyják el az ágazatot a dolgozók, ami miatt a megmaradt munkavállalókat plusz munka terheli, ez pedig személyes feszültségekhez is vezet, pszichoszomatikus megbetegedéseket okoz. „Amikor görcsbe rándul a gyomra a munkavállalónak reggel, hogy be kell menni dolgozni, az nem fog neki jót tenni hosszútávon” – mondta a szakszervezeti titkár – írja a portál.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 6 =